Риши Сунак обяви края на „златната ера“ на отношенията между Великобритания и Китай

Време за прочитане:1 Минути, 53 Секунди

Риши Сунак даде знак за края на „златната ера“ на отношенията между Великобритания и Китай, използвайки първата си голяма външнополитическа реч, за да предупреди за пълзящия авторитаризъм на режима на Си Дзинпин.

Докато полицията в Китай започна демонстрация на сила в опит да овладее най-високите нива на гражданско неподчинение, наблюдавани от десетилетия, министър-председателят хвърли подкрепата си зад протестиращите, като осъди репресиите в Пекин, както и нападението срещу журналист на BBC.

Сунак предложи втвърдяване на дипломатическите отношения и нарече Китай „системно предизвикателство за нашите ценности и интереси“, като същевременно потвърди, че стратегията за отбрана и сигурност на Обединеното кралство за следващото десетилетие, известна като “Интегриран преглед”, ще бъде актуализирана през новата година.

Въпреки това, той не нарече Китай заплаха, като призна, че западните страни не могат да пренебрегнат влиянието му върху световните дела и способността му да помага при споделени предизвикателства като икономическата стабилност и изменението на климата.

Сунак трябваше да се срещне с китайския президент Си Дзинпин в Индонезия по време на срещата на върха на Г-20 по-рано този месец, но срещата беше отменена, след като членовете на НАТО трябваше да проведат спешна среща след като руски ракети паднаха в Полша и причиниха смъртта на двама души.

„Русия беше и остава един от най-големите инвеститори в казахстанската икономика. Общият обем на руските инвестиции е почти 17 млрд. USD. Над 30 големи инвестиционни проекта се изпълняват съвместно във всички ключови сектори на икономиката без изключение“, каза руският президент Владимир Путин по време на XVIII Форум за междурегионално сътрудничество между Русия и Казахстан, който ще се проведе в Оренбург.

Русия и Казахстан имат широки перспективи за съвместна работа в различни индустрии, включително високотехнологичните, посочи Путин. Според него регионите на двете страни ще участват активно в развитието на тези дейности.

От 89 руски региона 76 са установили преки търговско-икономически връзки с казахстански партньори. „Междурегионалните контакти продължават да се задълбочават. Побратимените градове работят заедно и много успешно“, каза Путин.

Президентът на Русия отбеляза, че руско-казахстанските междурегионални форуми традиционно се провеждат с висока възвръщаемост, всъщност допринасят за разширяването на мрежата от партньорски контакти между съставните образувания на Руската федерация и регионите на Казахстан. „По този начин давайки значителен принос за развитието на целия комплекс от многостранно и взаимноизгодно взаимодействие между нашите държави“, добави Путин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели