Риши Сунак е изправен пред най-голямата стачка в Обединеното кралство от 12 години

Време за прочитане:1 Минути, 45 Секунди

Учителите в Англия и Уелс излизат на първата си национална стачка от 2016 година насам. Общо около половин милион работници от различни обществени сектори стачкуват днес по повод на заплащането.

Хиляди училища в Англия и Уелс ще бъдат затворени или частично затворени, когато до 200 000 членове на Националния образователен синдикат (NEU) предприемат стачни действия с искане на увеличение на заплатите заради инфлацията. Училищата във Файф и Оркни в Шотландия също ще стачкуват в сряда като част от регионалните действия на Образователния институт на Шотландия (EIS), най-големият учителски синдикат в страната.

Днешната сряда вероятно ще се превърне в деня с най-сериозното нарушение на нормалния ритъм на живот на Острова със затварянето на хиляди училища, парализиране на железниците и проблеми с граничния контрол, след като профсъюзите заявиха, че преговорите с правителството не водят до никъде, дори влошават ситуацията.
Министрите бяха обвинени, че „мамят обществото“ и блокират всякакви стъпки към постигане на споразумение със синдикатите, защитаващи правата на работещите в здравеопазването и транспорта. Правителствени източници признаха, че оптимизмът в началото на месеца за прекратяване на стачните действия е избледнял.

И така днес учители, преподаватели в университети, машинисти, шофьори на автобуси, гранична полиция и редови държавни служители предприемат общи координирани стачни действия.

Очаква се близо 200 000 учители в Англия и Уелс да стачкуват за първи път от 2016 година насам.

Министърът на образоването Джилиън Кийгън заяви, че стачката ще породи голяма несигурност за родителите и ще се отрази негативно на образованието на децата.

От “Даунинг стрийт” предрекоха тежък ден за страната. Тази седмица няма стачки на работници в здравеопазването, но такива са планирани за следващата. На 6 и 7 февруари ще стачкуват медицинските сестри, на 6 февруари Бърза помощ, а на 7 февруари – физиотерапевтите и акушерките.

Въпреки че всеки сектор има свои собствени причини да предприеме действия, много от стачкуващите са обединени от общата причина за стагнацията на заплащането, като инфлацията все още е твърде висока. Това прави по-трудно възможно за Риши Сунак да хвърли вината върху обичайните заподозрени в профсъюзното движение. Предвид предстоящите избори догодина, Риши Сунак не разполага с време, за да промени общественото настроение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели