Решено е: Хърватия влиза, а България и Румъния остава извън Шенген

Време за прочитане:2 Минути, 28 Секунди

Хърватия ще стане част от Шенгенското пространство от 1 януари догодина, реши единодушно Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. България и Румъния не бяха приети, след като против присъединяването на двете държави в безвизовото пространство гласува Австрия. Нидерландия пък блокира само България. Присъединяването на нови държави към зоната става само с единодушно гласуване, тъй че и един глас против е достатъчен да блокира процеса.

Това беше последното заседание на вътрешните министри в рамките на чешкото европредседателство. Сега България трябва да се надява, че Швеция, която поема председателството на 11 януари 2023 г., ще вкара темата Шенген в своя дневен ред.

По-рано се разбра, че Нидерландия поискала България да представи доклад по Механизма за сътрудничество и проверка – практика, която беше преустановена от Европейската комисия за страната ни в края на 2019 година.

В последните дни ръководителите на Австрия и Нидерландия говорят, че България може да се присъедини към Шенген догодина. Такава теза разви и президентът Румен Радев. Досега властите в София обясняват, че страната ни покрива всички критерии и че решението на Нидерландия да наложи вето е свързано с вътрешнополитически игри на Хага. Европейският парламент, както и ЕК, също призоваваха за приемането на България и Румъния в Шенген.

“Работата за присъединяването ни към Шенген продължава на всички нива на дипломацията, но има работа, която трябва да се свърши и в България”, заяви Радев онзи ден. И призова Народното събрание да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа.

“Това Народно събрание трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и развитие за съдебната реформа. Имаме всички шансове догодина България да се присъедини и това го знам от разговори с европейските ни партньори, включително и с Рюте (премиерът на Нидерландия Марк Рюте, б.а.). Но това, до голяма степен, зависи от нас и от това как ще играем на терена на дипломацията. Продължаваме усилията заедно с Румъния до последния момент. Има в определени страни от ЕС наслоени с години настроения срещу България. Тези предубеждения, къде основателни, къде не, много трудно се пречупват. Но аз съм убеден съм, че ако има единство на усилията, ние ще успеем”, каза президентът.

България и Румъния продължават да вървят в пакет и е много вероятно Букурещ да поиска отделяне от София при следващото гласуване, защото срещу приемането им е само Австрия, докато срещу България страните са две – Австрия и Нидерландия.

“Румъния иска да влезе в Шенген заедно с България, но интересът на Румъния е преди всичко и би приела всякакъв компромис в свой интерес”, заяви Боде преди гласуването, цитиран от Диджи 24.

“Тръгнахме по този път заедно с България. В партньорски и добросъседски отношения сме. Искаме да влезем заедно, но интересът на Румъния е над всичко. Страната трябва да бъде член на Шенгенското пространство от 2023 г. Ние ще приемем всеки компромис в интерес на Румъния. Днес Румъния ще поиска само едно нещо – уважение”, допълни Боде.

Междувременно властите в София заплашиха Австрия и Нидерландия с ответни мерки заради ветото им. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели