Република Сръбска награди Путин

Време за прочитане:1 Минути, 35 Секунди

Руският президент Владимир Путин беше награден задочно от лидера на босненските сърби Милорад Додик в неделя по време на церемония по случай националния празник на босненската автономна сръбска република, съобщава Reuters.

В навечерието на Деня на Република Сръбска, който се отбелязва на 9 януари, Додик връчи около 50 медала на личности и институции, а първият в списъка беше руският президент, който е изправен пред изолация от Запада заради руската военна инвазия в Украйна, отбелязва хърватската новинарска агенция.

Путин беше награден с медала за “особена патриотична грижа и любов към Република Сръбска” и заслуги в развитието и укрепването на сътрудничеството и политическите отношения между “приятелски държави Република Сръбска и Руската федерация”.

Република Сръбска е регион, който съставлява Босна заедно с автономната мюсюлманско-хърватска Федерация Босна и Херцеговина.

“Додик, сепаратисткият президент на региона, който отдавна предпочита връзките с Русия пред тези със Запада, похвали Путин за това, че е надеждна опора за Република Сръбска, и каза, че ще му връчи медала при следващата им среща“, отбелязва агенцията.

“Благодарение на позицията на Владимир Путин и силата на Руската федерация, гласът и позицията на Република Сръбска бяха чути и уважени“, заяви Додик в неделя в столицата на Република Сръбска Баня Лука. Той заяви, че ще връчи медала на Путин при следващата им среща.

Той поддържа близки връзки с Русия въпреки войната на Путин срещу Украйна. Лидерът на босненските сърби, който е санкциониран от САЩ, се опита да блокира усилията на тристранното председателство да се присъедини към санкциите на Европейския съюз срещу Русия. Той дори посети Москва миналия септември.

След нахлуването на Русия в Украйна Додик се опита да блокира усилията на тристранния Президиум на БиХ да се присъедини към санкциите на Европейския съюз срещу Русия.

Миналия месец Русия осъди ЕС за предоставянето на статут на кандидатка на Босна за присъединяване към блока. По-рано тя предупреди, че ще приеме стъпките на Босна към присъединяване към НАТО като “враждебен акт”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
11
Сподели