Републиканците спечелиха мнозинство в Камарата на представителите на САЩ

Време за прочитане:1 Минути, 57 Секунди

Повече от седмица след изборите в САЩ, снощи, според единодушните съобщения в американските медии, републиканците си върнаха контрола над Камарата на представителите, което ще им даде възможност да блокират политиката на Джо Байдън до 2024 г. и да доведе до разделение в Конгреса.

Така след като спечелиха Сената, демократите на президента на САЩ Джо Байдън загубиха мнозинството си в Камарата на представителите на изборите за Конгрес. Републиканците вече ще разполагат с повече от половината от 435-те места в Конгреса, съобщиха в сряда (местно време) американските телевизии CNN и NBC, както и информационната агенция AP въз основа на преброени гласове и прогнози.

Президентът Байдън ги поздрави за очакваната им победа за мнозинство в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ след междинните избори и заяви, че ще работи с тях в полза на американците, предава Ройтерс

“Американският народ иска от нас да свършим нещо за него”, се казва в изявление, разпространено от Белия дом. “Ще работя с всеки – републиканец или демократ – който желае да работи с мен, за да постигнем резултати за тях”, каза президентът.

Въпреки че загубата отнема част от властта на Байдън във Вашингтон, той даде знак, че очаква републиканците да му съдействат.

Пълният обхват на мнозинството на партията може да не стане ясен още няколко дни или седмици, тъй като гласовете в конкурентните надпревари все още се броят.

Но те са на път да съберат най-малкото мнозинство на партията през XXI век, подобно на това от 2001 г., когато републиканците имаха мнозинство само от 9 места, 221-212 с двама независими. Това е далеч от мащабната победа, която републиканците прогнозираха на тазгодишните междинни избори, когато партията се надяваше да пренареди дневния ред на Капитолия, като се възползва от икономическите предизвикателства и спадащата популярност на Байдън, коментира “Асошиейтед прес”.

Вместо това демократите показаха изненадваща устойчивост, задържайки се в умерените, крайградски райони от Вирджиния до Минесота и Канзас. Резултатите биха могли да усложнят плановете на лидера на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти да стане председател на камарата, тъй като някои консервативни членове се питат дали да го подкрепят, или поставят условия за подкрепата си.

Малките разлики в гласовете преобърнаха политиката на Републиканската партия и предизвикаха размяна на обвинения за това какво се е объркало. Някои представители на Републиканската партия обвиниха Доналд Тръмп за по-слабия резултат заради неудачния подбор на кандидати на първичните избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели