Рекордна глоба на “Гугъл” за нарушаване на конкуренцията

Време за прочитане:1 Минути, 11 Секунди

Общият съд на Европейския съюз (част от Съда на ЕС) потвърди глоба от 4.125 млрд. евро за “Гугъл” – един от най-големите съдебни неуспехи на технологичния гигант – заради нарушаване на правилата за конкуренция.

Решението по делото, заведено от Европейската комисия, може да създаде прецедент, от който да се възползват регулатори в други държави и организации. Става дума за предлагането на “Андроид” по начин, който задушава конкуренцията.

Подразделението на “Алфабет” оспори взетото на по-ниска инстанция решение, но резултатът обявената днес присъда бе само малко намаляване на сумата: първоначално тя бе 4.3 млрд.

Това е рекордна глоба за нарушение на антитръстовото законодателство. Антитръстовият орган на ЕС наложи общо 8.25 млрд. евро антитръстови глоби на най-популярната интернет търсачка в света в три разследвания, продължили повече от десетилетие.

По-рано “Гугъл” загуби обжалването на глоба от 2.42 млрд. евро миналата година, първото от три дела.

“Общият съд до голяма степен потвърждава решението на Комисията, че “Гугъл” е наложила незаконни ограничения на производителите на мобилни устройства с “Андроид” и операторите на мобилни мрежи, за да консолидира доминиращата позиция на търсачката си”, казва съдът.

“За да отрази по-добре тежестта и продължителността на нарушението, Общият съд смята за уместно обаче да наложи глоба от 4.125 млрд. евро на “Гугъл”, като мотивите му се различават в определени аспекти от тези на Комисията.”

“Гугъл” може да обжалва. Компанията изрази разочарованието си, че решението не е изцяло отменено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
3
Сподели