Рекорден брой секции в Турция

Време за прочитане:1 Минути, 13 Секунди


Изборният ден на територията на Република Турция започна навреме в 151 от общо 166 секции, разкрити за изборите за Народно събрание. В 15 от тях началото се забави във връзка с неявяване на някои председатели или членове на секционни избирателни комисии, предложени от политически партии и коалиции.  

Обичайно там изборната активност е висока, а опашките пред секциите са големи. Минути преди началото на изборния ден в 7 ч. вече имаше желаещи да упражнят вота си в Чорлу. Немалка част от избирателите идват с декларации – не са сред подалите заявления.

МВнР своевременно предложи резервни членове, които да попълнят позициите в съответните СИК и техните секции вече работят.

В една от секциите в район Одрин е установена техническа невъзможност за функциониране на една от машините за гласуване и там вотът протича с една вместо с две машини.

“Очаквам по-висока мотивация, респективно по-висока активност от избирателите в Турция в сравнение с предходния вот. Този път обстановката е нормална – няма забрани заради КОВИД, не е ваканция, хората са си по домовете, все фактори, които са предимство”, коментира пред БТА Кадер Йозлем, специалист по международни отношения. По думите му няма да е изненада, ако сe явят да гласуват 100 хиляди души. “Въпросът е дали резултатът от вота в неделя ще излъчи стабилно правителство в България, каквото искат избирателите, което зависи от активността и в България”, смята той.

Според различни информации гражданите с български паспорти в Турция, които имат право на глас, наброяват между 350 и 450 хиляди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели