ВАС реши: Рекетът „Жоси“ е повод за отстраняването на Иван Гешев

Време за прочитане:1 Минути, 21 Секунди

Рекетът „Жоси“ трябва да бъде разгледан, макар и частично, сред основанията за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, предложено от правосъдния министър Надежда Йорданова.

Това се разбира от окончателното определение на Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС).

То потвърждава акта на Тричленния състав, който потвърди през май отказа на Висшия съдебен съвет да обсъди всичките девет случая, посочени в предложението на министър Йорданова. Мотивът за отказа на ВСС беше, че посочените нарушения са извършени преди встъпването в длъжност на главния прокурор и те би трябвало да са били обсъдени преди избора му.

Така на 4 април ВСС допусна до цялостно разглеждане само пет от казусите – за полицейското насилие на протестите през 2020 г., „Осемте джуджета“, липсата на ефективно разследване за Емилиян Гебрев, за случайното разпределение на делата, както и за указанията във връзка с транспортните престъпления.

Случаите с Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“ и коментари на Гешев срещу адвокатурата и граждански организации. бяха частично допуснат. А изцяло недопуснат остана случаят „Жоси“.

Надежда Йорданова обжалва пред ВАС с искане ВСС да допусне до разглеждане в цялост всички случаи. Първата инстанция задължи ВСС да се произнесе частично и по случая „Жоси“.

Съдът посочи, че трябва да бъдат обсъдени действията и бездействията на Иван Гешев по този казус след датата, на която е встъпил като главен прокурор – 18 декември 2019 г. Според ВАС няма как да бъде търсена отговорност на някой от „тримата големи“ в съдебната система за събития отпреди встъпването им, защото техните качества са били преценени при избора им и няма как решенията за това да бъдат ревизирани и отхвърли жалбата на Йорданова в останалата част.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели