Реджеп Ердоган на двудневна визита в Сърбия

Време за прочитане:1 Минути, 17 Секунди

Турският президент Реджеп Ердоган е на двудневно посещение в Сърбия. Той беше посрещнат с най-високи почести пред Двореца на Сърбия от президента Александър Вучич.

Двамата проведоха среща на четири очи, следвана от пленарни разговори. Очаква се в рамките на визитата да бъдат подписани редица двустранни споразумения – едно от тях ще позволи на сърбите да пътуват до Турция само с лични карти.

Турция открито подкрепя инициативата на Белград – “Отворени Балкани”, съобщават турските медии. Следобяд в Белград ще се проведе и бизнес форум с участието на турски и сръбски компании.

Ердоган пристигна в Белград след визита в Босна и Херцеговина. Посещението му там идва в навечерието на парламентарни избори на 2 октомври. В рамките на визитата Ердоган заяви, че ще направи всичко възможно за провеждането на прозрачни и конструктивни избори. И в Босна и Херцеговина беше подписано споразумение за пътуване между двете държави с лични карти.

От края на юли тази година, подобно споразумение е в сила и с България .

След визитата в Сърбия, Реджеп Ердоган ще посети и Хърватия.

Същевременно беше съобщено, че руският президент Владимир Путин ще обсъди с турския държавен глава ограничаване на износа на зърно от Украйна за Европа.

Споразумението за възобновяване на износа на зърно от Украйна беше подписано на 22 юли в Истанбул от представители на воюващите Украйна и на Русия и на посредниците за постигане на договореността – ООН и Турция.

Путин изтъкна още, че почти всичкото зърно, изнесено от Украйна, е отишло в страните от ЕС, а не в най-бедните държави, където са изпратени “само два кораба от 87“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели