Радев поиска да обсъди с Промяната третия мандат при договорка на ГЕРБ и ПП

Време за прочитане:1 Минути, 39 Секунди

„Продължаваме Промяната“ върнаха мандата на Радев, след неуспешния опит да се състави правителство начело с акад. Николай Денков. На “Дондуков 2” отидоха Асен Василев, кандидат-премиерът на ПП проф. Николай Денков и шефа на депутатите на партията Андрей Гюров.

„За съжаление, списъкът с националните приоритети не срещнаха политическа подкрепа. Политиката не е академично занимание. Става дума за бъдещето на нашите деца”, каза Денков на президента.

Държавният глава Румен Радев обаче, даде знак, че може би е взел решение на кого да връчи третия мандат за съставяне на правителство. По време на срещата стана ясно, че Радев е започнал да проучва възможността за кабинет с подкрепата на ПП и ГЕРБ. Президентът помоли ”Продължаваме Промяната” да обсъдят вариант за кабинет с мандат на ”Демократична България” при договорка с ГЕРБ, а медиите помоли да напуснат залата.

„Вчера вашите коалиционни партньори и съмишленици от „Демократична България“ заявиха, че единственият начин да се състави правителство с третия мандат е, ако се постигне договореност между ГЕРБ и ПП. Така че, ще ви помоля да обсъдим този въпрос“, каза президентът и помоли журналистите да напуснат.

След срещата обаче, не стана ясно какви са перспективите за подобно правителство.

„България има нужда от правителство, което да работи в полза на хората и на бизнеса. Нека да видим президентът на кого ще даде третия мандат. Мандатоносителят трябва да дефинира каква ще е процедурата – дали ще седнат главатарите на масата или ще започнем да обсъждаме първо политиките. Това зависи от мандатоносителят“, kaза Денков.

През изминалите дни от ПП декларираха, че са готови да разговарят за третия мандат с всички парламентарно представени партии. Лидерът на първата политическа сила – ГЕРБ, Бойко Борисов предлага нов обществен договор. От ДПС смятат, че са най-подготвената партия да реализира третия мандат. А според “Възраждане” трябва бързо да се върви към нови избори.

По конституция президентът има седем дни, в които да реши на коя парламентарно представена партия да връчи третия мандат. Държавният глава може да насрочи нов кръг от консултации с политическите формации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
3
Сподели