Радев: Откритите въпроси с РСМ да се решат преди Скопие да почне преговори за членство в ЕС

Време за прочитане:1 Минути, 4 Секунди

Президентът Румен Радев определи отношенията си с министър-председателя Кирил Петков като “нормални, в рамките на закона”.

По повод двустранните ни отношения със Северна Македония той призова външнополитическите съветници на премиера да не определят българите там.

“Откритите въпроси между нашите две страни да бъдат решени преди началото на преговорите за членство в Европейския съюз. Повтарям – преди”, каза президентът.

Колкото до избор на управител на БНБ, той подчерта, че това е работа на Народното събрание.

Според Румен Радев, преди да бъде отзована посланичката на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, трябва да си отговорим на някои въпроси.

“Поведението на посланика на Руската федерация отдавна прекрачи допустимите норми на дипломатическата дейност. Но всички, които призовават за неговото изгонване, трябва да отговарят на важни въпроси – ще стане ли по-безопасно извеждането на нашите моряци и екипажи от опасните зони, какви са перспективите и алтернативите за доставка на енергоносители в близък и средносрочен план и каква ще бъде цената, изобщо каква е ползата за България”, каза президентът.

“Искам още веднъж да се обърна към всички дипломатически представители в България на чужди държави и да ги призова да изпълняват своите задължения в обхвата на техните правомощия, така че да не дават оценки и по никакъв начин да не се месят в нашите вътрешни дела”, добави Румен Радев.

Източник : БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели