Пътните строители отново на протест

Време за прочитане:1 Минути, 38 Секунди

Пътните строители отново излизат на протест въпреки договорката в коалицията.

На 13 април работещите в бранша протестираха в цялата страна с искане да им бъдат изплатени дължимите от държавата над 1,1 млрд. лв. за извършени от тях дейности. Дължимите суми са за периода до 31 декември миналата година, като основната част от тях са от миналата пролет, когато пътната агенция спря да възлага дейности. 

Вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов от “Има Такъв Народ” съобщи пред журналисти, че на коалиционния съвет е постигнато съгласие да се използват и двете решения, които са внесени в Народното събрание, като се стъпи върху първоначалната идея, от която се е тръгнало – да започнат ремонтите по пътните участъци веднага, и да се продължи завършването на започнатите 278 обекта. За да се намали социалното напрежение, ще се разплатят половината от сумите, дължими на пътностроителните фирми от държавата, както и изцяло парите за маркировка и мантинелите. Останалите 50 процента ще минат през междуведомствената работна група за ревизия на възлаганията и на изпълнението на договорите, след това през решение на парламента, обясни вчера министърът. Проверката на изпълнените дейности ще мине през регионалната комисия, която по думите му е в значителна степен компетентна да я извърши. Решението бе внесено в регионалната комисия и бе оформено като редакция на внесеното от председателя на комисията Настимир Ананиев и група народни представители проекторешение. Проекът на решение бе приет вчера от ресорната парламентарна комисия.

Надявам се, че в четвъртък ще бъде гласувано, не предвиждам повече турбуленции в коалиционния формат и смятам, че трябва да мине леко и по възможност без изненади“, допълни вчера пред журналисти Караджов.

Снимка : Труд

В отговор на въпрос вчера министърът уточни, че за първите 50 процента от дължимите суми ще има готовност в срок от две седмици след решението на НС да се създаде организация по изплащането. Караджов изрази надежда срокът – 7 май, в който междуведомствената работна група ще приключи работа по сертификатите за извършените дейности, да бъде спазен.

Източник: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели