„Пътна полиция“ започва засилени проверки за предпазни колани и каски

Време за прочитане:57 Секунди

Полицията започва от днес засилени проверки за използване на обезопасителни средства по време на пътуване. Акцията ще се проведе едновременно във всички страни-членки на ЕС.

Основаната цел е шофьорите водачите и пътниците да осъзнаят, че неизползването на обезопасителни средства е причина за увеличаване на риска от сериозни травми при инциденти на пътя.

Главен комисар Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“ поясни, че ще се проверява дали водачите и пътниците в автомобилите ползват предпазни колани, дали водачите и пътниците на мотоциклети използват предпазни каски и дали децата ползват обезопасителни системи при транспорт.

„Продължаваме да установяваме случаи на пътници, които не знаят задължението си да използват обезопасителни колани на задните седалки. Това говори за явно непознаване на законите в страната“, каза гл. комисар Близнаков.

„Абсолютно безкомпромисни ще сме към тези родители, които превозват децата си без да използват обезопасителните системи“, допълни той.

Статистиката е стряскаща.

„За цялата година са установени близо 100 хиляди нарушения от този тип – за използване на обезопасителни системи, каски и колани, от водачи и пътници. Колкото завишаваме контрола, толкова и установените нарушения се показват“, каза още Лъчезар Близнаков.

Проверките ще продължат до 10 април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели