Първият кораб със зърно от Украйна е в неизвестност

Време за прочитане:1 Минути, 7 Секунди

Първият кораб, натоварен с украинско зърно, който напусна Украйна след подписването на споразумението с Русия за възобновяване на експорта, не е предавал данни за местоположението си през последните три дни, съобщи украинското посолство в Бейрут, цитирано от Асошиейтед прес.

Корабът “Разони”, който плава под флага на Сиера Леоне, е натоварен с 26 527 тона царевица, първоначално предназначени за ливанския град Триполи. Той напусна пристанището на Одеса на 1 август. Товарът обаче изненадващо беше отказан от ливанския купувач, тъй като той бил доставен много по-късно от договореното.

За последно корабът е подал сигнал недалеч от източния бряг на Кипър. Последното пристанище, където е пускал котва на 11 август, е Мерсин в Турция. Според плавателния план е отплавал за Тартус, в Сирия, където е трябвало да пристигне на 14 август. В Тартус има руска военна база.

От украинското посолство в Бейрут посочват, че товарът на кораба е препродаден няколко пъти след отплаването му от Одеса и сега нямат информация нито къде е съдът, нито каква е крайната му дестинация, предава “Уошингтън поуст”.

“Нашата задача беше да отворим отново морските пристанища за зърнени товари и това беше направено”, поясняват от украинското посолство в Бейрут, добавяйки, че до момента 16 кораба са напуснали Украйна, натоварени с повече от 450 000 тона селскостопански продукти.

Смята се, че Украйна разполага с около 20 милиона тона зърно, готово за износ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели