Първите руски войски пристигнаха в Беларус

Време за прочитане:1 Минути, 16 Секунди

На територията на Беларус пристигнаха първите ешелони с руски военни, които са част от регионалната групировка войски. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната в Минск, цитирано от Франс прес и БГНЕС.

„Първите конвои на руски военнослужещи от регионалната групировка на силите пристигнаха в Беларус“, казаха от министерството. Оттам добавиха, че тяхната мисия е „изключително да засилят охраната и отбраната на границата“.

„Решението за създаване на регионална групировка войски е взето и се изпълнява единствено в интерес на укрепване охраната и отбраната на държавната граница на съюзната държава на територията на Беларус и е продиктувано от продължаващата дейност в районите, граничещи с нас“, казаха от беларуското министерство.

Министерството на отбраната на Беларус публикува снимки и видео от пристигането на руските военни, на които се вижда посрещане с хляб и сол. Един от тях казва във видеото, че войниците са “готови да изпълнят всякакви задачи” на командването.

Според Полша, Литва, Естония, Латвия и Ирландия, Европейският съюз трябва да наложи същите санкции срещу Беларус както срещу Русия.

Според Полското радио тези страни са изпратили до Европейската комисия проект на своите предложения за деветия пакет от санкции срещу Русия и Беларус. Става дума за синхронизирането на санкциите срещу Русия и Беларус, което се обсъжда от известно време в Брюксел.

Според дипломатите целите са две – първо, да се удари възможно най-силно беларуската икономика и да се принуди режимът в Минск да спре да помага на Москва във войната в Украйна, и второ, да се приложат мерки, така че руснаците да не се опитват да заобикалят санкциите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
17
Сподели