Путин ще присъства за срещата на Г-20

Време за прочитане:1 Минути, 51 Секунди

Руският президент Владимир Путин планира да присъства на срещата на върха на Г-20 в Бали, заяви индонезийският лидер Джоко Уидодо пред агенция Bloomberg.

Срещата на върха на лидерите на Г-20 ще се проведе на остров Бали на 15-16 ноември. Първоначално редица западни държави, особено САЩ и Канада, предложиха Русия да бъде изключена от Г-20, но други държави не се съгласиха.

Индонезийското председателство подчерта, че иска да обедини Г-20 и да не допусне нейното разцепление. Затова покани и руския президент, който е в международна изолация.

Според пресслужбата на Кремъл, Путин е разговарял по телефона с Уидодо, за да обсъдят продоволствената сигурност. Те са дискутирали и подготовката за срещата на върха на Г-20, която ще се проведе в Индонезия през ноември.

“Президентът Путин ми каза, че ще дойде”, заяви индонезийският лидер. Китайският президент Си Цзинпин също ще присъства на срещата на върха, каза той.

Западните лидери обаче може да бойкотират срещата, защото едва ли ще се съгласят да седнат на една маса с човек, когото определят като военнопрестъпник. В компромис със западните държави Индонезия покани президента на Украйна, която не е член на Г-20, да участва като гост в срещата на върха в Бали. Володимир Зеленски обаче заяви в четвъртък на генералния секретар на НАТО Антонио Гутериш и турския президент Реджеп Ердоган, че помирение с Русия е възможно само след като тя напусне окупираните от нея украински територии, включително и полуостров Крим.

По-рано помощникът на руския президент Юрий Ушаков заяви, че форматът на руското участие в срещата на върха на Г-20 ще бъде определен непосредствено преди пътуването. Досега се знаеше, че Путин предпочита виртуално участие, защото избягва да пътува в чужбина.

Риши Сунак, един от двамата кандидати, които се борят да заместят Борис Джонсън, призова Г-20 да забрани на руския президент Владимир Путин да участва в срещите на групата, докато Москва не прекрати войната в Украйна, съобщи неговият говорител.

“Да седим с него на една маса не е достатъчно, когато той е отговорен за убийствата на деца в леглата им, докато спят”, заяви говорителят на бившия финансов министър Сунак.

“Трябва да изпратим силно послание на Путин, че той няма право да седне на масата, докато не спре незаконната си война в Украйна.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели