Путин: Това е волята на милиони. Украйна отвръща с молба за ускорено членство в НАТО

Време за прочитане:3 Минути, 25 Секунди

Под звуците на бурни аплодисменти и със скандирания “Русия, Русия” президентът Владимир Путин подписа заедно с ръководителите на четирите окупационни администрации в Донбас и Южна Украйна договорите за “присъединяването” на тези украински земи към Русия.

С тази стъпка Москва смята Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна за “субекти на руската федерация”, без дори да ги контролира напълно.

“Днес подписваме договор за присъединяването” на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област – “четири нови субекта в Руската федерация” – защото това е волята на “милиони хора”.- Хората от четирите области “стават наши граждани завинаги”, каза Путин.

В Беловежката гора, където едноименното споразумение доведе до разпада на Съветския съюз през 1991 г., не били питани гражданите дали желаят това; хората се отказали “откъснати” от родината, каза руският президент. “Развалиха великата ни страна”, казва, имайки предвид последните лидери на Съветския съюз, които, изглежда, не разбирали какви ще са последиците. “Съветският съюз не може да се върне и не се стремим към това, не е нужно”, но Москва трябва да гледа към хора, които “се чувстват част от Русия” и искат да се “върнат в отечеството”.

Голяма част от речта му съдържаше познати тези – за “престъпленията на Киевския режим” в окупираните от Русия територии, както и за правото на руснаците в бившия Съветски съюз да се върнат към Русия. Той се съсредоточи върху “великата освободителна мисия” на руснаците, които ще развиват инфраструктурата и образованието на анексираните територии. Путин продължи да разсъждава и за “историческото единство” на руския народ.

Руският президент, който въведе частична военна мобилизация и фактическа военна цензура за събитията в Украйна, обясни, че заради САЩ всички на запад хората живеели лошо, а режимите били насочени срещу собствените им правителства, защото знаели какво правели САЩ, но покорно се подчинявали.

Междувременно, украинският президент Володимир Зеленски публикува обръщение към нацията, в което каза, че Украйна подава молба за ускорено членство в НАТО.

„Украинци! И всички наши приятели и съюзници!

Днес тук, в Киев, в сърцето на нашата страна, ние правим решителна стъпка за сигурността на цялата общност от свободни нации. Виждаме кой ни заплашва. Този, който е готов да убива и осакатява, за да разшири зоната си на контрол и не се спира пред никакви диващини.

Цялата територия на страната ни ще бъде освободена от този враг – врагът не само на Украйна, но и на самия живот, човечеството, закона и истината. Русия вече знае това. Усеща силата ни. Вижда, че именно тук, в Украйна, доказваме силата на нашите ценности. И затова бърза. Организира този фарс с опита за анексия. Опитват се да откраднат нещо, което не им принадлежи. Искат да пренапишат историята и да прекроят границите с убийства, мъчения, изнудване и лъжи.

Украйна няма да позволи това.

Днес проведох заседание на Щаба на Върховния главнокомандващ. Току що приключи заседанието на Съвета за национална сигурност и отбрана. Имаме решение.

Първо – само по пътя на укрепването на Украйна и прогонването на окупаторите от цялата ни територия ще се възстанови мира. Ние ще завършим този път.

Второ – Украйна беше и остава лидер в преговорните усилия. Нашата държава винаги е предлагала на Русия да постигне споразумение за съвместно съществуване при равни, честни, достойни и справедливи условия.

Очевидно е, че при този руски президент това е невъзможно. Той не знае какво е достойнство и чест. Затова ние сме готови за диалог, но вече с друг президент на Русия. Именно в Украйна се решава съдбата на демокрацията в сблъсъка с тиранията. Именно тук с твърдостта на нашите държавни граници можем да осигурим твърдостта на границите на всички европейски държави. Можем да гарантираме, че никой друг няма да посмее да върне войната на нашия континент. Именно тук, в Украйна, ценностите на нашата евроатлантическа общност са получили истинска жизнена енергия. Силата на нацията, която се бори за свобода, и силата на нациите, които помагат в тази борба.

Де факто ние вече извървяхме пътя си към НАТО. Де факто вече сме доказали оперативна съвместимост със стандартите на Алианса, те са реални за Украйна – реални на бойното поле и във всички аспекти на нашето взаимодействие. Вярваме си, помагаме си и се пазим. Това е Алиансът.

Ние правим своята решителна стъпка, като подписваме молбата на Украйна за ускорено присъединяване към НАТО“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели