Путин: Русия може да превърне Турция в център за доставки на газ за Европа

Време за прочитане:1 Минути, 56 Секунди

Турското издание Хаберлер съобщи, че Русия е готова да предостави енергия на Европа през Турция, като за тази цел възнамерява да построи в Турция голям хъб за природен газ с цел транспортиране към Европа, предаде БТА.

Изданието посочва за източник на тази информация изявление на руския президент Владимир Путин, направено в рамките на провелата се в Москва енергийна седмица.

Докато европейските държави предприемат различни мерки за справяне с енергийната криза, от Москва дойде изненадващо изявление на руския лидер, което е от особена важност за Европа, която преживява трудни дни: “Готови сме да доставяме природен газ през “Северен поток 2”. Можем да построим голям хъб за природен газ в Турция за Европа”, е заявил Путин, пише изданието.

В коментара към тази новина се посочва, че след като Русия спря газа по газопровода “Северен поток 1”, който осигурява по-голямата част от газовия поток за Европа, европейските цени на природния газ скочиха драстично. Смята се, че Русия няма да възобнови доставките на газ по “Северен поток 1”, докато Европа не премахне санкциите срещу Москва заради инвазията в Украйна.

Говорейки на московски енергиен форум, Путин отново обвини, че САЩ вероятно стоят зад експлозиите, които разкъсаха двете връзки на газопровода „Северен поток 1“ и една от двете връзки на газопровода „Северен поток 2“, причинявайки масивно изтичане на газ, като даде знак, че Русия желае да продава газ на Европа през Турция.

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез, говорейки на същата конференция в Москва, каза, че идеята е нова за него, но трябва да бъде обсъдена.

„За първи път чуваме за въпроса за снабдяването на Европа по алтернативни маршрути, споменат от президента Путин в речта му. Затова е рано да се прави оценка“, каза той.

„Тези видове международни проекти се нуждаят от оценки на осъществимостта … търговските аспекти трябва да бъдат обсъдени. Това са неща, които трябва да бъдат обсъдени“, добави Дьонмез.

Членът на НАТО Турция има близки отношения както с Украйна, така и с Русия и се стреми да балансира връзките по време на конфликта в Украйна, отхвърляйки западните санкции срещу Москва, като същевременно критикува Русия за това, което Кремъл нарича „специална военна операция“ в Украйна и доставя на Киев въоръжени дронове.

Отношенията на Анкара с Русия са сложни, като двете страни си сътрудничат тясно по отношение на енергийните доставки, докато имат противоречия по отношение на Сирия, Либия и Азербайджан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели