Путин лично наблюдава първото руско ядрено учение

Време за прочитане:1 Минути, 25 Секунди

Президентът на Русия Владимир Путин наблюдава лично учението на стратегическите ядрени сили на страната, включващо изстрелвания на балистични и крилати ракети, предадоха световните агенции, като се позоваха на Кремъл.

Руският президент “проведе учение на стратегическите сили за възпиране… Задачите, поставени по време на подготовката на силите за стратегическо възпиране, бяха изпълнени изцяло, всички ракети достигнаха целите си, потвърждавайки зададените характеристики”, заяви пресслужбата на Кремъл.

Ученията се извършват в момент, когато Русия не спира да твърди, без да представи конкретни доказателства, че Украйна се готви да използва “мръсна бомба”.

Руският президент “проведе учение на стратегическите сили за възпиране… Задачите, поставени по време на подготовката на силите за стратегическо възпиране, бяха изпълнени изцяло, всички ракети достигнаха целите си, потвърждавайки зададените характеристики”.

В съобщението се уточнява, че Путин е поддържал връзка с министъра на отбраната Сергей Шойгу и с началника на генералния щаб на въоръжените сили Валерий Герасимов от ситуационния център в Кремъл.

Шойгу е докладвал на Путин, че учението е имало за цел да симулира “голям ядрен удар”, нанесен от Русия в отговор на атомно нападение срещу нея.

Герасимов е казал на президента, че в учението са участвали междуконтинентални балистични ракети “Ярс”, подводници и стратегически бомбардировачи “Туполев”.

Съединените щати обявиха, че Русия ги е уведомила предварително за ученията.

НАТО също организира свои собствени ядрени учения, наречени Steadfast Noon, в Северозападна Европа. Западният отбранителен алианс съобщи, че тренировъчни полети с участието на 14 държави ще се провеждат до неделя над Белгия, Обединеното кралство и Северно море.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел каза пред Би Би Си, че „това е опасен момент [във войната], защото руската армия е притисната в ъгъла, а реакцията на Путин – заплахата с използване на ядрено оръжие – е много лоша “.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели