Путин купи мълчанието на жена си

Време за прочитане:2 Минути, 42 Секунди

Екипът на Алексей Навални публикува сензационно разследване за бившата съпруга на Владимир Путин – Людмила, която след втория си брак вече носи фамилията Очертная.

Значителна част от филма е посветена на източниците на доходи на бившата съпруга на руския президент, основната част от които, според авторите, идват от историческо имение в центъра на Москва, прехвърлено й от градските власти.

По информация на разследващите, след 2000 г. Людмила Путина е ръководила създадения специално за нея “Център за развитие на руския език”. Московското кметство и офисът на президента са прехвърлили на този център историческа сграда от 1774 г. на улица “Воздвиженка” близо до Кремъл, както и поземлен имот в центъра на столицата. Сградата е ремонтирана, надстроени са два етажа и впоследствие е прекръстен на “Център за развитие на междуличностните комуникации”.

Сега той се ръководи от новия мъж на Людмила Путина – Артур Очертни, чиято фамилия бившата съпруга на руския президент е взела през 2015 г. Артур Очертни дава сградата на стойност 10 млрд. рубли под аренда на фирмата “Меридиан”, принадлежаща на неговата жена, а тя на свой ред я отдава под наем на “Сбербанк”, ВТБ и други търговски проекти. Според изчисленията на разследващия екип, Людмила Очеретная печели от това над 250 млн. рубли годишно.

“Центърът за развитие на междуличностните комуникации” освен това получава щедра финансиране и от кметството на Москва, от “Газпромбанк” и “Северстал”, което носи допълнителен годишен доход от порядъка на 415 млн. рубли, които компанията на Артур Очертни предоставя като заем на “Меридиан”. За тези пари Артур Очертни купува апартаменти и къщи в Южна Франция, в Швейцария и Испания.

Общата стойност на задграничната недвижима собственост на семейството е близо 600 млн. рубли. Сред най-интересните притежания са вила във френския луксозен курорт Биариц, апартаменти в Давос и два апратамента в Малага, по данни на разследващия екип. Апартаментите в Испания струват над 2 млн. евро. Людмила и новият й съпруг притежават вила с площ 450 кв. м. на френската ривиера на стойност 5.3 млн. евро, разкри през 2017 г. антикорупционният проект Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Вилата се намира в село на име Англе, близо до Биариц в южна Франция и е претъряпла солидно обновление. Вилата е била купена шест месеца след като сем. Путини съобщи за своя развод.

Людмила и Артур Очертни не са включени в санкционните списъци на ЕС, но през май месец Великобритания наложи санкции на Людмила Очертная.

Владимир и Людмила Путини изненадващо сложиха край на брака си през 2013 г. след 30 години съвместен семеен живот, който вероятно съвсем не е бил щастлив за нея. Това се разбира от друга находка на разследващите от екипа на Навални. Според тях Людмила Путина е започнала да води свой блог в LiveJournal през 2006 г. под псевдонима llenaa, намалявайки възрастта си с 10 години.

Личният живот на руския президент Путин се пази в дълбока тайна, но след нахлуването на Русия в Украйна и каскадата от западни санкции срещу руския елит, започнаха да излизат подробности, които Путин би искал да останат скрити за сънародниците му. Твърди се, че той има поне три деца от бившата гимнастичка и олимпийската шампионка Алина Кабаева и една дъщеря от бившата домашна помощница Светлана Кривоногих, писа преди време “Уолстрийт джърнал”. За разлика от Людмила Очертная, Кабаева попадна в списъка със санкциите на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
4
Сподели