Путин въведе военно положение в новоприсъединените региони

Време за прочитане:1 Минути, 34 Секунди

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, съгласно който в четирите нови региона на страната се въвежда военно положение, предаде Ройтерс.

Става дума за самообявилите се Донецка и Луганска народни републики и за Запорожка и Херсонска области, които от 30 септември са приети в състава на Руската федерация.

Това е станало по време на заседание на руския Съвет за сигурност в сряда. В поредица от телевизионни забележки Путин инструктира правителството да създаде специален координационен съвет под ръководството на министър-председателя Михаил Мишустин, който да работи с регионите на Русия за засилване на военните усилия на Москва в Украйна.

Това се случва в същия ден, когато руски служители в Херсон, един от четирите окупирани региона, казаха, че “евакуират” десетки хиляди цивилни на фона на настъплението на Украйна наблизо. 

Путин не посочи веднага стъпките, които ще бъдат предприети съгласно военното положение, но каза, че заповедта му влиза в сила от четвъртък. Неговият указ дава три дни на правоприлагащите органи да представят конкретни предложения и нарежда създаването на сили за териториална отбрана в четирите анексирани региона.

Руският президент обяви, че мерките, които нарежда, ще повишат стабилността на икономиката, индустрията и производството в подкрепа на това, което Русия нарича своя специална военна операция.

„Ние работим за решаването на много трудни мащабни задачи, за да гарантираме сигурността и безопасното бъдеще на Русия, за да защитим нашия народ“, каза Путин в телевизионно изказване в началото на заседанието на Съвета за сигурност. „Тези, които са на фронтовата линия или се подлагат на обучение на полигони и тренировъчни центрове, трябва да почувстват нашата подкрепа и да знаят, че зад гърба си имат нашата голяма, велика страна и обединен народ.“

Съгласно действащото руско законодателство, президентът е длъжен незабавно да уведоми Съвета на федерацията и Държавната дума за въведеното военно положение.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че заповедта на Путин не предвижда затваряне на границите на Русия, съобщи държавната информационна агенция РИА-Новости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели