Протест срещу изграждането на плаваща фотоволтаична централа в яз. Огоста

Време за прочитане:1 Минути, 36 Секунди

Около 500 ловци, риболовци и граждани на Монтана блокираха между 10:00 и 11:00 часа днес главния международен път Е-79 при входа на Монтана от София и Враца в знак на протест срещу инвестиционните намерения за изграждане на плаващ соларен парк върху язовир “Огоста”.

Жители на Монтана обаче имат притеснения относно прозрачността на проекта. Те блокираха международния път от и за „Дунав мост” 2.

“Нямаме яснота това нещо до какво ще доведе. Ние в момента имаме едни голословни обещания от господата управляващи, които звучат – инвестиция от един милиард, и единственото, което искаме е по-широка яснота и повече гласност за тази инвестиция”, казват протестиращите

„Притесненията на всички риболовци е, че след това няма къде да има място да се риболува. Никой не се допита до тези над 10 000 рибари, които посещават водоема. Никой не дойде да им обясни и да им каже какво следва. Доколкото знаем, става въпрос за над 10 000 дка площ”, обясни Валери Спасов от сдружение „Рибар”.

“Ние не сме срещу фотоволтаичните централи, напротив, убедени сме, че те са най-щадящи за природата от цялата гама технологии за производство на зелена енергия, но не смятаме, че тяхното поставяне трябва да ощетява интересите на гражданите”, коментира Христо Христов, един от организаторите на протеста.

“Днес ще начертаем нашата пътна карта, чрез която ще продължим да действаме и настояваме да бъде прекратено всяко подобно намерение за плуващи фотоволтаици по българските язовири”, заявиха категорично участниците в мирния протест.

По първоначални данни инсталацията ще заеме около половината от площта на язовира.

В замяна, частната компания се ангажира да поеме финансирането на всички нужни ремонтни дейности като язовирната стена, например, за която от години се говори, че има нужда от спешен ремонт и е опасна.

От Министерството на икономиката обясниха, че има заявен само инвестиционен интерес към яз. „Огоста”. Дали подобен проект ще бъде стартиран предстои да се реши от институциите след проучване на всички аспекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
13
Сподели