Прокуратурата на ЕС започва разследване на покупки на ваксини срещу КОВИД-19

Време за прочитане:1 Минути, 32 Секунди

Европейската прокуратура потвърждава, че разследва закупуването на ваксини срещу КОВИД-19 в Европейския съюз.

Европейската прокуратура е независим орган на ЕС, който отговаря за разследването и наказателното преследване на финансови престъпления, включително измами, пране на пари и корупция. В съобщението си в петък Европейската прокуратура не уточни кой е разследван или кои от договорите за ваксини на ЕС са подложени на проверка.

Две други агенции за наблюдение обаче по-рано привлякоха внимание към една конкретна сделка, включваща контакти на високо ниво между ръководството на Pfizer и фон дер Лайен.

„Това изключително потвърждение идва след изключително високия обществен интерес. На този етап няма да бъдат оповестявани повече подробности“, се казва в краткото съобщение на EPPO.

По време на пандемията Европейската комисия договори и сключи договори за стотици милиони дози ваксини от името на държавите членки.

Процесът имаше своите критици заради конфиденциални клаузи и последвалото забавяне на доставките.

Какво точно разследва прокуратурата в момента, остава неясно. В продължение на месеци особено критикувана беше сделката за до 1,8 млрд. дози от “Пфайзер/Бионтех” от пролетта на 2021 г. Тогава обемът на договора се оценяваше на 35 млрд. евро.

Както съобщи вестник “Ню Йорк Таймс”, личният контакт между ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и шефа на “Пфайзер” Алберт Бурла е бил решаващ за сделката. Твърди се, че двамата са си разменяли текстови съобщения.

Европейската комисия отказа да предостави на журналистите достъп до въпросните текстови съобщения. Според доклад от септември Европейската сметна палата не е получила никаква информация за сделката. Европейският омбудсман Емили О’Райли остро разкритикува действията на Европейската комисия.

Миналия месец, Европейската сметна палата публикува доклад , в който се казва, че Комисията отказва да разкрие каквито и да е подробности за личната роля на фон дер Лайен в разговорите относно договора на “Пфайзер”.

Служител на здравния отдел на ЕС каза, че Комисията „няма коментари на този етап“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
18
Сподели