Прокуратурата е бездействала за пътните нарушения на Семерджиев

Време за прочитане:3 Минути, 3 Секунди

Георги Семерджиев, който катастрофира с автобимила си, отнемайки живота на две млади жени в София, е станал клиент на прокуратурата за нарушения на пътя още през 2014 г. Според справката на МВР за досието на бившия футболист, с която “Сега” разполага, обаче наказателните преследвания срещу него са погасени по давност.

От 2010 г. до 2012 г. Семерджиев е глобяван от органите на МВР цели 6 пъти с по 300 лв. заради управление на автомобил без шофьорска книжка. Въпреки това тогава не е било образувано досъдебно производство от прокуратурата.

На 18 януари 2014 г. Семерджиев е проверен от служители на СДВР, след като не е спрял на знак стоп, за което му е съставен акт. Освен това полицията констатира, че мъжът шофира без валидна шофьорска книжка, поради което са изпратени материалите до прокуратурата за образуване на досъдебно производство по член от НК, който гласи: “Който в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извърши такова деяние, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и двеста лева”.

После на 6 август 2014 г. Семерджиев отново е спрян от служители на РУ-Несебър, защото е преминал на червен светофар. МВР отново констатира, че мъжът шофира без свидетелство за управление, поради което е образувано досъдебно производство само 7 месеца преди същото провинение. Но и то е приключило без да му бъде повдигнато обвинение.

Вътрешният министър Бойко Рашков съобщи във вторник, че Семерджиев е с отнета шофьорска книжка още от 2005 г. След това се е сдобил с фалшива такава, издадена в Швейцария. Предприемани многократно действия от МВР, включително са изпращани материали до прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство за шофиране без правоспособност. Държавното обвинение обаче е давало указания да се наложи единствено административно наказание, обясни Рашков.

От думите на шефа на Пътна полиция Тенчо Тенев се разбра че Семерджиев е рецидивист на пътя с купища нарушения. „Нарушенията му са толкова много, че са му отнети 85 точки – почти три пъти по 39 точки. Това означава, че е създавал много сериозни проблеми“, посочи той. Нарушенията били по цялата палитра на Закона за движение по пътищата.

Софийската градска прокуратура е поискала постоянен арест за Георги Семерджиев. Очаква се в събота съдът да разгледа мярката за неотклонение.

СЪВЕСТ

След като се разбра, че служители на полицията в София са помогнали на Георги Семерджиев да се укрие след фаталната катастрофа, вътрешният министър Бойко Рашков потвърди, че сред тях има жена, която е работи в столичното Първо РПУ. Тя е била във връзка с шофьора и към момента се установява нейната съпричасност, уточни Рашков. Според информация в няколко медии става дума за полицайката Симона Радева. Въпросната служителка реагира на бурните обществени реакции от това разкритие, като написа в профила си във Фейсбук, че се “надява в най-скоро време истината да излезне наяве”.

“След което всички да си сърбате попарата от написаното по мой адрес, без дори да сте запознати и да сте видяли нещо с очите си! Както и тези със заплахите към мен за живота и здравето ми, ще си понесете последствията! Никой от вас не е съдия, за да съди, още повече, когато не е видял и не знае какво се е случило! Бъдете живи и здрави всички “злобни човечета” и се събудите малко, абстрахирайки се от статии, които всеки един може да напише и да раздухва! Спете спокойни вие и дано вашата съвест и чиста, когато заплашвате и се заканвате да отнемате нечии живот заради слухове! На мен съвестта ми е чиста!”, пише Радева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели