Провали се и втория опит за спасяването на Пловдивския панаир

Време за прочитане:2 Минути, 5 Секунди

Провал и на втората извънредна сесия за съдбата на пловдивския Панаир. Причината – отново липса на кворум, заради отсъствието на съветниците от ГЕРБ и автентичното местно БСП, от което левицата, начело с Корнелия Нинова, се разграничиха.

От нужните за кворум 26 съветника, за да започне заседанието, в 9 часа се регистрираха 19. Председателят на местния парламент Александър Държиков (ГЕРБ) отложи началото за след един час за попълване на кворума. Вписаха се обаче 21 съветника.

Искането за свикване на извънредно заседание се провали и на 3-ти януари. 17 съветници предложиха за втори път да не се дава съгласие за увеличение на капитала на “Пълдин Туринвест” АД чрез апорт на 16 314 400 акции на община Варна. Мотивът им е, че по този начин ще се намали участието на община Пловдив в смесеното дружество и съответно в “Международен панаир Пловдив”. Според тях в същото време ще се вдигне делът на бизнесмена Георги Гергов.

Днес, единствената точка в дневния ред на заседанието беше промяна на решението на местния парламент от 19 декември, прието с гласовете на ГЕРБ и на автентичното местно БСП, с което на практика бизнесменът Георги Гергов придобива над 79% от капитала на дружеството „Пълдин Туринвест“, стопанисващо Панаира. Така, ставайки мажоритарен собственик, Гергов може да взима еднолични решения за Международното пловдивско изложение с 350 декара земи и имоти към него.

Община Пловдив притежава в него 25% от капитала, Георги Гергов – 75%. В момента капиталът на “Пълдин Туринвест” е 177 984 899 лева, а с апорта на Варна ще се вдигне на 194 299 299 лева. В края на миналата година ГЕРБ и колегите им от Автентична лява БСП взеха решение за увеличение на капитала.

Вчера стотици пловдивчани за пореден път излязоха  на протестно шествие заради съдбата на Панаира. Част от тях днес отново присъстваха на извънредната сесия на Общинския съвет. Хората се опасяват, че ако Гергов придобие контролния пакет акции, Панаира ще бъде превърнат в строителна площадка.

“Опасенията ни са, че с бездействието си двете най-големи групи общински съветници ще подарят панаира на Георги Гергов”, каза един от протестиращите. 

Датата на днешната сесия не бе посочена случайно от съветниците, поискали провеждането й. Малко по-късно, за 13 часа, е насрочено извънредно общо събрание на акционерите на „Пълдин Туринвест“, на което ще бъде направен опит за увеличение на капитала на дружеството.

Очаква се кметът Здравко Димитров отново да спази закона и да обжалва решението на дружеството.

В залата на Общинския съвет се чуха и призиви за протест по време на общото събрание на дружеството, контролиращо Панаира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
13
Сподели