Приоритет за републиканците е разследване на семейство Байдън

Време за прочитане:2 Минути, 0 Секунди

След като спечелиха контрола в долната камара на американския Конгрес, републиканците обявиха, че разследването на президента Джо Байдън и бизнеса на неговото семейство ще бъдат техен главен приоритет, когато официално поемат властта догодина, предаде “Ройтерс”.

Конгресменът Джеймс Коумър – републиканец от щата Кентъки, който се очаква да оглави главната разследваща парламентарна комисия, каза пред журналисти, че тя ще се занимае с банкова информация и сведения от изобличители, които говорят за връзка между президента и бизнеса на 52-годишния му син Хънтър Байдън.

“Искам да бъда ясен. Това е разследване на Джо Байдън. Именно върху него парламентарната комисия ще се съсредоточи в следващия Конгрес”, каза Коумър.

Комисията ще оцени естеството на връзката на Джо Байдън с чуждестранни партньори на семейството му и това дали той е президент, който е компрометиран или повлиян от чуждестранни долари и влияние, посочи Коумър. Той съобщи, че комисията е получила два подозрителни доклада от големи банки.

По-късно републиканецът от Охайо написа в Туитър: „Бизнес сделките на семейство Байдън са заплаха за националната сигурност“.

В отговор от Белия дом посочиха, че републиканците в Камарата на представителите възнамеряват да преследват Байдън “с политически мотивирани атаки, изобилстващи с отдавна развенчани теории на конспирацията”.

Президентът Байдън няма да позволи тези политически атаки да го отклонят от фокусиране върху приоритетите на американците, каза в изявление Йън Самс, говорител на юридическия съвет на Белия дом.

От години Хънтър Байдън е в центъра на безмилостни атаки на бившия президент Доналд Тръмп и неговите републикански съюзници, които, наред с други неща, го обвиняват в неправомерни действия, свързани с Украйна и Китай.

Хънтър Байдън, който разказа публично за борбата си да се освободи от наркотична зависимост, е работил като лобист, адвокат, инвестиционен банкер и художник.

Той разкри през декември 2020 г., че федералните прокурори в Делауеър разследват данъчните му дела, въпреки че не са го обвинили в каквото и да е престъпление. Той отрече да е извършил нарушение.

Хънтър Байдън никога не е заемал позиция в Белия дом или в кампанията на баща си. Президентът каза, че не е обсъждал чуждестранни бизнес сделки със сина си и посочи, че неговото министерство на правосъдието ще бъде независимо при всяко разследване на член на семейството му.

Разследването на републиканците в Камарата ще започне да се развива през следващата година, докато политическият календар на САЩ се насочва към президентските избори през 2024 г., на които Байдън каза, че в момента възнамерява да се кандидатира за преизбиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели