Принц Чарлз е получил дарение от 1 милион паунда от семейството на Осама бин Ладен

Време за прочитане:1 Минути, 26 Секунди

Принцът на Уелс е приел дарение от 1 милион британски лири от семейството на Осама бин Ладен, разкрива „Сънди Таймс“. Принцът е получил парите от Бакр бин Ладен, патриархът на богатото саудитско семейство, и неговия брат Шафик. И двамата мъже са полубратя на Осама бин Ладен, основателят на Ал Кайда, който организира атентатите от 11 септември 2001 г..

73-годишният Чарлз се е срещнал с 76-годишния Бакр в Кларънс Хаус в Лондон на 30 октомври 2013 г., две години след убийството на Осама бин Ладен от американските специални части в Пакистан. Бъдещият крал се е съгласил за сумата въпреки първоначалните възражения на съветниците в Кларънс хаус и Благотворителния фонд на принца на Уелс (PWCF), където е направено дарението.

Според източници, няколко от съветниците на Чарлз, включително поне един попечител, са го умолявали лично да върне парите. Един от служителите е завил, че ще предизвика национално възмущение, ако новината изтече в медиите. Те казали на принца, че „няма да е добре за никого“, ако се разбере, че е приел пари от семейството на извършителя на най-тежката терористична атака в историята.

Друг вътрешен човек от двореца каза, че „големият страх“ е, че плащането ще подкопае авторитета на Чарлз и репутацията на благотворителната организация, заявявайки: „Има други източници на пари в света“.

Разкритията идват месец след като същото издание огласи, че Чарлз е приел куфар, съдържащ 1 милион евро в брой, от Хамад бин Джасим бин Джабер Ал Тани, бивш министър-председател на Катар.

Не за първи път Чарлз се замесва в скандал със саудитски дарители. Миналата година „Сънди таймс“ разкри, че той е връчил почетния Орден на Британската империя на друг базиран в Джеда саудитски бизнесмен, Махфуз Марей Мубарак бин Махфуз, на частна церемония в Бъкингамския дворец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
5
Сподели