Пригожин: Бивш генерал от морската пехота на САЩ се сражава в редиците на “Вагнер”

Време за прочитане:1 Минути, 3 Секунди

Водачът на руската наемническа групировка “Вагнер” Евгений Пригожин, известен като готвачът на Путин, заяви, че “бивш генерал” от морската пехота на САЩ се е присъединил към тази частна армия, чиито бойци се сражават по-специално в Украйна, предаде Франс прес.

В отговор на въпрос от финландския в. “Хелсингин саномат” руският бизнесмен каза: Във “Вагнер” няма много финландски граждани – към 20 души. По очевидни причини не мога да ви дам точна информация за тях.

“Имам много добро мнение за финландците на бойното поле. Те се бият в състава на британски батальон (който е част от “Вагнер”), командван от американски гражданин, бивш генерал от Корпуса на морската пехота”, добави Пригожин.

Получил прякора “готвача на Путин” заради договорите на негова фирма за обществено хранене с Кремъл, Пригожин е смятан за милиардер, забогатял благодарение на договори с държавата. Наложени му са санкции от ЕС и САЩ.

През септември той за пръв път разкри, че през 2014 г. е създал групировката “Вагнер”, за да се сражава в Украйна, и призна, че наемниците му присъстват в Африка, Близкия изток и Латинска Америка.

От години има подозрения, че “Вагнер” играе роля в осъществяването на амбициите на Кремъл, по-специално в Украйна, където наемниците бяха на предната линия на офанзивата, предприета от Москва през февруари, припомни АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели