Преходът и тотото – борбата за големите пари и власт – Втора част

Време за прочитане:3 Минути, 33 Секунди

В първите години на Прехода може би си спомняте за един от най-колоритните шефове на тотото – Неделчо Прошков, чийто управление беше белязано с дискусионни моменти и скандали. 

По негово време се въведе компютаризираната система на обработка на фишовете с терминали във всеки един тотопункт. 

Това се случи през юли 1992 г., когато е сключен неизгоден договор с гръцката фирма „Интраком“ за доставка и инсталиране на система за приемане и обработка на фишовете от игрите на спортния тотализатор. 

Оттогава обработката на залозите и печалбите се извършва с електронно-изчислителна система. 

Интересното е, че гръцката фирма е собственост на гръцкия милиардер Сократис Кокалис, който пък е близък с родния хазартен бос Васил Божков. 

Независимо от въведената иновация и модернизация обаче, изниква въпроса, дали сключеният контракт е изгоден за БСТ и не е ощетил държавата в полза на гръцката компания.

За Прошков и за неговите баснословни рекламни договори още дълго време се говореше и след неговото напускане на поста. 

Особено любопитен момент в случая бе, когато самият Прошков си бе платил на себе си 250 000 долара за да рекламира тотото на билбордове със собствено си куче. 

Тогава мнозина се запитаха възможно ли е едно куче да се превърне в лице на рекламна кампания и да получи петцифрен хонорар. 

Ако в страната ни има класация на най-богатите домашни любимци, то булдогът на Прошков щеше със сигурост да я оглави.  Самият Прошков, вече покойник,  се сочи като пионер в източването на тотото чрез рекламни хватки.

За негов наследник  НДСВ и спортният министър по онова време Васил Иванов – Лучано предложиха Ирена Кръстева, чийто четиригодишно управление бе белязано с подозрения за манипулиране на резултати, неразбории и скандални етюди. 

Тя влиза в спортните среди без да има и най-малка представа за тази дейност. 

Кръстева е дипломирана филоложка, която първоначално бе назначена за изпълнителен директор на “Олимпика”, едно от търговските дружества на тогавашната ДАМС, а само няколко месеца по-късно, на 26 февруари 2002 година, бе избрана за шеф на Българския спортен тотализатор.

За историите в тотализатора, когато Ирена Кръстева бе негов шеф, могат да се разказват легенди. 

Не случайно спортни личности, като Нешка Робева и Христо Марков, които бяха за кратко в Управителния съвет на тотализатора, демонстративно го напуснаха. 

Легендарната треньорка по художествена гимнастика дори намекна как след теглене на тиража към наличните фишове са се добавяли по няколко нови с фалшиви изтеглени петици и шестици.

Наложи се и практиката печелившите фишове да не се обявяват публично. 

Даже по същото време тръгна и един виц, че „Българският тото-милионер е като честният политик – всички са чули за него, но никой не го е виждал. 

В същото време световната Практика е, някой като уцели джакпот от официална лотария, да го показват  по всички медии – снимката му, историята му преди да стане милионер и плановете му след това. 

Навярно си спомняте за гръмкото представяне в световните медии на нашенката –  леля Гошка, която в испанското село Кинтанар Дел Рей спечели 66.99 милиона евро от местната лотария „Примитива“, което е втората най-голяма печалба в историята на испанското тото. 

Независимо, че Кръстева е изхвърлена от управлението на тотото в края 2006 г. от Весела Лечева, то тя натрупа финансова мощ с нейния син – Делян Пеевски, който също в този период заема стратегически постове в държавното управление, за да изградят истинска медийна империя  (телевизиите ТВ7 и ББТ, вестниците „Експрес“, „Меридиан мач“, „Марица“, „Борба“, „Монитор“, „Телеграф“ и „Политика“, една дузина сайтове и фирми за разпространение на вестници, рекламни агенции).

 На тази база сегашният депутат на ДПС, се превърна във водещ фактор в политическия, икономическия и медиен живот на страната.

Напускайки тотото, Ирена Кръстева започва медийна война срещу Лечева, твърдейки, че уволнението й е вследствие от бизнесинтересите на съпруга на спортната шефка – Манол Велев. 

А не след дълго самият Велев бе прострелян пред офиса си, като 14 години изкара в будна кома, преди да почине. 

Интересното е, че Неделчо Прошков, и после Ирена Кръстева, станаха милионери след като управляваха Спортния тотализатор. 

По време на Тройната коалиция за изпълнителен директор на БСТ е назначен Иван Иванов, който преди това е оглавявал монетния двор, а в управата е и известният състезател и треньор по борба – Георги Мърков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели