Премиерът на Япония уволни 4-ия министър, за да “закърпи” засегнатия от скандал кабинет

Време за прочитане:2 Минути, 18 Секунди

Премиерът на Япония Фумио Кишида днес уволни четвърти министър в рамките на два месеца, след като вече бяха отстранени Дайширо Ямагива, Ясухиро Ханаши и Минору Терада, в опит да заздрави засегнатото от скандали правителство. Този негов ход повдигна въпроси относно преценката му за качествата на назначенията, предаде Асошиейтед прес.

Кения Акиба, министърът, отговарящ за възстановяването на Фукушима и други засегнати от бедствия райони, бе обвинен в неправилно управление на политически и изборни средства и във връзки с Църквата на обединението, чиито практики предизвикаха противоречия в страната.

“Взех тежко решение и подадох оставката си”, заяви Акиба пред репортери след среща с Кишида. Той повтори, че никога не е нарушавал закона във връзка с отправените срещу него критики и че подава оставка, защото не иска да създава проблеми на партията или да спира парламентарните дебати заради присъствието си в кабинета.

Уволнението на Акиба беше възприето като опит на Кишида да отстрани слабости от своята администрация, които биха могли да забавят предстоящата парламентарна работа по ключов бюджетен законопроект, включващ големи разходи за отбрана, целящи да засилят ударния потенциал на Япония, посочва АП.

“Приемам отговорността за назначенията много сериозно”, каза Кишида. “Ще продължа да изпълнявам политическата си отговорност, като продължавам да се справям с планината от проблеми”, добави той.

Макар че Кишида направи някои драстични промени в политиките в областта на отбраната и енергетиката, включително нова стратегия за сигурност и максимално използване на ядрената енергия, той също така е смятан за нерешителен и бавен в управлението на риска на собственото си правителство.

Джун Азуми, високопоставен депутат от основната опозиционна Конституционно-демократическа партия на Япония, който критикува Кишида за вземането на други бавни решения в неговия персонал, каза, че „четирима (уволнения) са твърде много и министър-председателят трябва да носи отговорност за тяхното назначаване. “

Кишида прие оставката и на министърката на вътрешните работи Мио Сугита, която е отправяла обидни забележки срещу сексуални и етнически малцинства.

Кишида беше смятан за стабилен избор за лидер и спечели изборите през юли с перспективата за тригодишен мандат за осъществяване на политиката си до следващия насрочен вот.

Но популярността му спадна заради широко разпространените връзки на неговата Либерално-демократическа партия (ЛДП) с Църквата на обединението, които излязоха наяве след убийството на бившия лидер Шиндзо Абе.

Оттогава се появиха разкрития за много депутати от ЛДП, които имат приятелски връзки с църквата. Срещу нея са отправяни обвинения, че промива мозъците на последователите си, за да правят огромни дарения. Нов закон, приет по-рано този месец, има за цел да ограничи подобни дейности.

Министърът на икономиката Даиширо Ямагива подаде оставка на 24 октомври, след като не успя да обясни връзките си с Църквата на обединението. В началото на ноември министърът на правосъдието Ясухиро Ханаши подаде оставка, след като отбеляза, че работата му е недооценена, освен в случаите, когато подпише смъртната присъда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели