Преместват бежанците от черноморието, към сърцевината на страната

Време за прочитане:1 Минути, 30 Секунди

“Всичко е подготвено. Има буферна зона. Има колеги от БЧК и НПО на терен, с подготвен детски кът, вода, подкрепителна закуска. На гарата всичко беше подготвено, за да посрещне първата голяма група.” Това обясни пред БНР председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева за преместването на бежанци от Украйна от Варна към вътрешността на страната, което започва днес. 

Две големи групи се отправят към Паничище и Рибарица. 180 души ще бъдат настанени в Рибарица, а 120 – в Паничище. Това са основно майки с деца и възрастни хора. Там те ще учат български език, поясни Мариана Тошева.

Част от хората се качват, други се колебаят.”

Автобуси на Министерството на отбраната ще извозват бежанци от Златни пясъци, допълни тя. За днес са планирани 200 души.

За около 7 хиляди души от Варненска област има потвърждение за транспортиране към вчерашна дата. Между 11 и 12 000 са потвърдените случаи на преместване за Бургаско.

За последното денонощие 2 400 души с украинско гражданство са влезли, а над 5 хиляди са излезли от България, съобщи Тошева.

От близо 300 000 влезли в страната ни след 24 февруари украински граждани в момента останалите у нас са 91 000. Около 5 хиляди са сключените от бежанци трудови договори. Делът на децата е около 40 на сто, а на възрастните – около 17%.

Групата на трудоспособните намалява. Има многодетни майки, майки с бебета, които няма как веднага да тръгнат на работа”, коментира Мариана Тошева в предаването “Неделя 150”.

В хотелите по Черноморието са останали около 20 хиляди украинци.

Ведомствата продължават да подават бази в готовност да посрещнат бежанци, посочи още Тошева и даде примери с Тетевен, Габрово, около София.

“Базите са абсолютно нормални – като за българските граждани, които почиват в тях.”

40 хиляди са попълнените от украински граждани анкетни карти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели