Предупреждения от Европа: Иде ли ядрената война?

Време за прочитане:2 Минути, 16 Секунди

За тези, които трезво и с внимание следят разрастващият се военен конфликт е важно да знаят, че на 27 януари следобед, от Европа дойдоха две изключително важни признания и предупреждения към всички.

Първото предупреждение пристигна от Стефано Саннино, Генерален Секретар на Департамента за Външни Действия (всъщност шеф на отбраната – бел. Д.И.) на Европейския съюз (ЕС), който официално заяви нещо, от което целият мирен свят се опасяваше. Той каза: “Русия “сега е във война срещу Запада”. Путин „премина от концепция за специална операция към концепция за война срещу НАТО и Запада“.

Второто спешно и тревожно предупреждение дойде от централата на Световната здравна организация (СЗО), в специален доклад, отнасящ се до бързата необходимост от “актуализиране на списъка от национални запаси на страните-членки от лекарства, които трябва да бъдат складирани за “извънредни радиологични или ядрени ситуации”.

Докладът на СЗО включва много елементи и съветва за бързото планиране, финансиране, организация на устойчива верига от доставки по региони, съхранение и други”, това заяви макроикономистът проф. Димитър Иванов.

“Документът включва подходите за актуализиране на управлението на националните запаси за радиологични и ядрени аварии и очертава спешно необходимите медицински контра-мерки за спешна диагностика, профилактика и лечение на радиационни увреждания.

Фокусът е върху актуализирането на спешните фармацевтичние продукти за лечение при излагане на радиация. Между основните изброени лекарства са следните (цитирам от Доклада на СЗО):

  • Стабилен йод, прилаган за предотвратяване или намаляване на излагането на щитовидната жлеза на радиоактивен йод;
  • Хелатиращи агенти, декорпориращи агенти (пруско синьо, прилагано за отстраняване на радиоактивен цезий от тялото и калциево-/цинково-DTPA, използвано за лечение на вътрешно замърсяване с трансуранови радионуклиди);
  • Цитокини, използвани за смекчаване на увреждането на костния мозък, в случай на остър радиационен синдром (ARS); и
  • Други лекарства, използвани за лечение на повръщане, диария и инфекции.

Когато съберете заедно двете сериозни предупреждения, мисля, че всеки би могъл да си направи своя извод. Всеки, може да ги чете и разбира, така, както желае”, казва проф. Иванов.

“Не и обаче правителството на Република България.

С огромна тревога виждам и отбелязвам, че няма никаква реакция от страна на българските власти, от страна на служебния премиер, на министъра на здравеопазването, на министъра на отбраната.

Очаквам спешна реакция на здравните власти в страната и честно и открито информиране на гражданите на България относно фактическото състояние на националните ни запаси от спешни лекарства, лични средства за защита и други медицински продукти срещу от заболявания и излагания на остри радиационни увреждания.

Очаквам парламентарно представените партии час по-скоро да изискат осветляването на тези въпроси в парламента. Както и активизиране вниманието на обществеността и гражданските организации срещу този реален риск.

Не можем да допуснем никакво подценяване на рисковете и опасността спрямо здравето и сигурността на българските граждани и на българската нация и държава”, категоричен е проф. Димитър Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели