Предупреждение за Китай преди визитата на Шолц в Пекин

Време за прочитане:3 Минути, 5 Секунди


Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон заяви в понеделник, че европейските правителства и компании трябва да осъзнаят, че Китай е съперник на Европейския съюз и не трябва да бъдат наивни, когато одобряват китайски инвестиции, предаде “Ройтерс”.

Коментарите на Бретон, изглежда са насочени отчасти към Германия, чийто канцлер Олаф Шолц ще посети Пекин в петък.

През последните няколко години ЕС прие поредица от защитни мерки, предназначени да контролират по-добре инвестициите от държавни чуждестранни играчи, включително от Китай, за да гарантира, че съперничещи сили няма да получат повече политическо влияние върху блока. Но много дипломати бяха озадачени от неотдавнашното решение на Германия да одобри продажбата на дял в пристанището на Хамбург, най-голямото в страната, на китайска компания.

В интервю за “Ройтерс” Бретон заяви, че “предпочита” решението да се продадат само 25% от терминала на китайската компания “Коско” (Cosco), отколкото първоначалното предложение, което щеше да продаде на Китай повече от една трета и да ѝ даде блокиращо малцинство.

“Трябва да бъдем изключително бдителни”, подчерта той.

Бретон каза, че след като ЕС е определил Китай като “системен съперник” през 2019 г., блокът е приел поредица от мерки, които могат да се използват, за да се блокират инвестициите в критична инфраструктура.

“От държавите членки зависи да ги използват и да променят поведението си”, изтъкна Бретон.

Посещението на Шолц, придружен от делегация от бизнес ръководители, ще бъде първото на лидер на ЕС от началото на пандемията от COVID-19. По време на еднодневното пътуване в петък той ще разговаря с президента Си Дзинпин и премиера Ли Къцян.

Той беше критикуван преди пътуването, че е позволил на Cosco да инвестира в Хамбург въпреки силната съпротива от партньорите му в управляващата коалиция на фона на опасенията за китайското влияние върху критичната инфраструктура.

Източници от френското и германското правителство казаха пред “Ройтерс”, че френският президент Еманюел Макрон е предложил на Шолц да отидат заедно в Пекин, за да изпратят сигнал за единство на ЕС към Китай. Но германският канцлер е отхвърлил предложението на Макрон, допълниха източниците.

Попитан за пътуването на Шолц, Бретон каза, че страните от ЕС трябва да възприемат по-единен подход.

“Много е важно поведението на държавите членки спрямо Китай… да се промени по начин, който е по-координиран, отколкото индивидуално ръководен, както Китай очевидно иска да бъде”, каза той.

По-отбранителният подход на ЕС към Китай беше резултат от отношението на Пекин по време на пандемията от COVID-19, при което китайските власти използваха зависимостта на страните от Китай за оборудване като маски за лице, за да получат дипломатическо влияние, каза той.

“Не можем да забравим всичко това”, подчерта Бретон. “Ерата на наивността свърши. Европейският пазар е отворен, с условия.”

Той също така предупреди европейските компании, изкушени да увеличат инвестициите си в Китай, че го правят на свой собствен риск в страна, която става все “по-автократична”, имайки предвид, че Си Дзинпин си осигури историческия трети мандат като лидер.

Германският химически гигант BASF заяви, че ще намали размера на европейските си обекти “постоянно” поради тройната тежест от бавен растеж, високи енергийни разходи и свръхрегулиране, и вместо това планира разширяване в Китай. “Има несигурност за компаниите, които правят този залог”, каза Бретон. “Има много важно предимство да си базиран в Европа, с върховенството на закона, защитата на компаниите и видимостта”, допълни той.

Нарастващото напрежение между Запада и Пекин по въпроси, вариращи от Тайван до правата на човека в Синдзян, допринесе за влошаващия се геополитически климат и дори високопоставени фигури в коалицията на Шолц пораждат безпокойство.

Външният министър Аналена Бербок каза, че се опасява, че грешките, направени в отношенията с Русия, могат да се повторят с Китай.

Мисля, че е изключително важно никога повече да не се правим толкова зависими от страна, която не споделя нашите ценности, каза тя пред телевизионния оператор ARD.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели