Предложение на бивш депутат от ИТН бе прието- Държавната агенция на българите в чужбина преминава към МВнР

Време за прочитане:1 Минути, 1 Секунди

По предложение на Павела Митова от “Има такъв народ”, която беше зам. председател в комисията по политиките за българите извън страната в 46 НС и участваше в експертните групи преди съставяне на правителството в 47 НС, ържавната агенция на българите в чужбина преминава към МВнР . Решението е взето тази сряда на заседанието на Министерски съвет „в изпълнение на т. 5 от раздел V на Приложение 18 към коалиционното споразумение.

Държавната агенция за българите в чужбина се преобразува в администрация към министъра на външните работи. Решението е взето на заседанието на Министерския съвет “в изпълнение на Споразумението за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 година”, съобщават от правителствения пресцентър.

Структурата вече ще е изпълнителна агенция към външния министър, а нейният изпълнителен директор ще е второстепенен разпоредител с бюджет към този на дипломатическото ни ведомство.

“Приема се Устройствен правилник на изпълнителната агенция, уреждат се правните последици от преобразуването, като са предвидени текстове, съгласно които активите и пасивите, архивът, както и другите права и задължения на Държавната агенция за българите в чужбина преминават към изпълнителната агенция”.

Преди няколко години Държавната агенция за българите в чужбина беше замесена в корупционен скандал с издаване на български паспорти и се говореше дори за нейното закриване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели