Предаден от Борисов на Турция опозиционер получи убежище в Полша 

Време за прочитане:3 Минути, 53 Секунди

Турският опозиционен политик Селахаттин Юрюн, когото през 2020 г. България тихомълком предаде на Анкара, е получил статус на бежанец в Полша и вече не трябва да се крие и да живее под чуждо име. На 23 юли тази година шефът на Службата за чужденците във Варшава му е признал статут на бежанец, след като изцяло е удовлетворил молбата на кюрдския активист, разказващ в искането си какво го е сполетяло в Турция и какво може да последва, ако бъде депортиран там.

Кюрдът попада в България през 2019 г., като минава границата нелегално. През януари 2020 Турция го пуска за издирване чрез Интерпол, като обвинението е за връзки с ППК. През септември 2020 г. Селахаттин Юрюн бе предаден на Турция въпреки висящо съдебно производство у нас срещу отказ на Държавната агенция за бежанците да му предостави убежище. „39-годишният Селахаттин Юрюн, активист на Демократичната партия на народите и бивш кандидат за кмет на град Улудере, окръг Шърнак, днес трябваше да бъде освободен от затвора в Казичене, а на 29 септември трябваше да се яви в административния съд на дело за бежански статут. Вместо това е натоварен в бронирана кола и отведен до границата, където към 16,00 часа е предаден на турските власти. В неделя, когато посетих Селахаттин в затвора, той беше сигурен, че няма никаква вероятност да бъде депортиран. След телефонния разговор между двамата диктатори явно нещата са се променили“, написа евродепутатът Иво Христов, който свърза предаването с договореност между турския президент Реджеп Таип Ердоган и тогавашния министър-председател на България Бойко Борисов. Турската страна съобщи за такъв телефонен разговор на 15 септември вечерта с лаконичното обяснение, че са обсъдени регионални въпроси и „стъпки за подобряване на двустранните отношения.

След като избухна скандалът, пресцентърът на МВР излезе с позиция срещу публикации в онлайн издания, „съдържащи манипулативни внушения за незаконни действия на служители на Дирекция „Миграция“ – „експулсиране“ и „депортация“ в Република Турция на турски гражданин“ и декларация от МВР, че тези публикации не отговарят на истината. „След изтърпяване на наказание лишаване от свобода за срок от общо 9 месеца в български затвор на 18.09.2020 г. от служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ спрямо пребиваващия незаконно на територията на Република България чужд гражданин Селахаттин Юрюн е приложена мярката „връщане до страна на произход“ в изпълнение на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция“, обявиха от МВР.

След предаването му на Анкара Юрюн е пратен в затвор със засилена сигурност в Одрин, докато мине процесът му. На 21 юли 2021 г. той отново успява да избяга от Турция с полет до Варшава с фалшив паспорт. Хващат го още на летището и го въдворяват в затворен център за чужденци в Кросно Оджанске заради фалшив паспорт. От центъра за настаняване подава до полските власти искане за международна защита. Докато е в Полша, в Турция го осъждат на 12.5 години затвор. В мотивите си за международна защита и убежище в Полша Юрюн пише, че ако бъде предаден повторно след България на турските власти, го очакват затвор, изтезания и дори смърт. След решението на миграционните власти във Варшава за предоставяне на статут той вече живее на частен адрес в полската столица и има право да кандидатства за лична карта за пребиваване в страната за неопределен срок.

България е единствената страна в ЕС, която не просто връща на Турция бегълци, заплашени от репресии и затвор, но го прави и системно. Това стана повод авторитетно немско издание “Шпигел” да опише бившия български премиер Бойко Борисов като “прислуга на Ердоган”. Според разследване на “Шпигел” в годината преди опита за преврат в Турция от България са експулсирани 49 души, а през 2016 г. броят им се увеличава до 90. Най-много турски граждани са върнати от София на Анкара през 2019 г. – 108 души.

Най-известният случай беше на Абдулах Бююк, който през август 2016 г. беше предаден от българските служби на турските им колеги, въпреки че два съдебни състава отказаха екстрадицията му, приемайки, че е преследван по политически причини. През септември м.г. Бююк бе пуснат под домашен арест след 40 месечен престой в затвора. Тогава той разказа, че изобщо не знае каква е причината за извеждането му и предаването му на Турция. Бизнесменът твърди, че след като е задържан от турските власти, е подложен на изтезания от полицаите и бит. Бююк отрича да членува в организацията на Фетуллах Гюлен, нито да я финансира и да има каквото и да е общо с нея, каквито всъщност да обвиненията срещу него в Турция. В момента Бююк съди България за нарушени човешки права в Страсбург.

Няколко месеца след Бююк България предава на Турция още седем турски граждани, без да им бъде предоставена възможност даже да обжалват пред съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
20
Сподели