Почивен ден в Аржентина след атаката срещу вицепрезидента

Време за прочитане:1 Минути, 21 Секунди

Президентът на Аржентина Алберто Фернандес обяви 2 септември за почивен ден, след опита за убийство на вицепрезидента и бивш президент Кристина Фернандес де Киршнер, съобщи вестник La Nacion. Той обясни, че почивният ден е необходим, за да може “народът на Аржентина в мир и хармония да говори в защита на живота и демокрацията, както и да изрази солидарност с вицепрезидента”.

Вечерта на 1 септември 35-годишен бразилски гражданин се опитал да застреля вицепрезидента, докато тя слизала от колата си близо до дома си. Изскачайки от събралите се, той насочил зареден револвер на сантиметри от главата Кирхнер и натиснал спусъка, но по някаква причина оръжието е засякло.

Полицията го задържа и днес бе съобщено в обръщение на държавния глава, че в пистолета е имало 5 патрона.

“Длъжни сме да възстановим демократичното съжителство, което беше нарушено от езика на омразата, който се разпространи от различни политически, съдебни и медийни пространства. Можем да имаме дълбоки разногласия, но в едно демократично общество не могат да се правят изказвания, които насърчават омразата, защото пораждат насилие и няма възможност насилието да съществува успоредно с демокрацията”, каза президентът.

Президентът определи опита за убийство като най-лошото събитие от възстановяването на демокрацията в страната през 1983 г. Той е изненадан, че заместничката му оцеляла “по някаква невероятна причина”. Атаката е демонстрация нарастващото политическо напрежение в Аржентина и в региона, което постави на нокти политиците от Колумбия до Бразилия, коментира “Ройтерс”.

Държавни глави и политически съюзници от целия регион, включително президентите на Чили, Венецуела и Перу и кандидатът за президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, осъдиха нападението, изразявайки солидарност с Фернандес и облекчение, че тя не е пострадала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
12
Сподели