Посолството на САЩ в Москва алармира своите сънародници да напуснат Руската федерация незабавно

Време за прочитане:1 Минути, 34 Секунди

Посолството на САЩ в Русия призова американците незабавно да напуснат страната, предадоха Ройтерс и ТАСС.

На сайта на дипломатическото представителство е публикувано предупреждение гражданите на САЩ да се въздържат от пътуване в Русия

заради „непредсказуемите последици“ от конфликта в Украйна, а живеещите в страната или пътуващи из Руската федерация американски граждани трябва незабавно да си заминат заради „риск от задържане“, пише още в предупреждението.

Посолството отбелязва, че руската страна може „да откаже на граждани на САЩ признаване на двойно гражданство,

да ги лиши от достъп до консулска помощ, да ги мобилизира, да им попречи да напуснат страната и/или да ги призове за военна служба“.

САЩ многократно предупреждаваха своите граждани да напуснат Русия.

За последен път предупреждение беше издадено през септември, след като президентът на Русия Владимир Путин нареди частична мобилизация.

Руските сили за сигурност арестуват граждани на САЩ по фалшиви обвинения, взимат на прицел американски граждани в Русия, задържат ги и упражняват тормоз над тях, лишават ги от право на справедливо и прозрачно третиране и ги осъждат на процеси при закрити врата или без представяне на достоверни доказателства, посочва посолството на САЩ в Москва.

Изтъква се още, че руските власти произволно налагат местни закони срещу американски граждани, които се занимават с религиозна дейност.

През януари руската Федерална служба за сигурност обяви, че е образувано наказателно дело срещу гражданин на САЩ по подозрения в шпионаж, припомня Ройтерс.

ФСБ не посочи името на лицето, нито даде други подробности, нито каза дали заподозреният е бил арестуван.

„Американецът е заподозрян в събиране на разузнавателни данни по биологични теми, насочени срещу сигурността на Руската федерация“, каза ФСБ.

Редица американски граждани бяха задържани по криминални обвинения в Русия през последните години, като някои в крайна сметка бяха освободени в замяна на руснаци, задържани в Съединените щати. През декември американската баскетболна звезда Бритни Грийнър беше освободена, след като беше осъдена на 9 години затвор по обвинения в наркотици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели