Посланикът на Австрия у нас: Не сме срещу България в Шенген, а за сигурността в Европа

Време за прочитане:1 Минути, 17 Секунди

Австрия не е нито срещу България, нито срещу Румъния, а за сигурността в Европа. Така австрийският посланик у нас Н. Пр. Андреа Икич-Бьом. Андреа Икич-Бьом обясни решението на страната си да гласува срещу приемането на страната ни в Шенген.

Вътрешните министри и министрите на правосъдието на страните членки на ЕС засега отхвърлиха приемането на България в Шенген.

В интервю за NOVA тя отрече дипломатическата служба в София да е правило нарочна индивидуална проверка по прилагането на Шенгенските правила. По думите ѝ пътуването до границата е било предварително планирано и не е имало нищо общо с безвизовата зона. 

“В ситуация, в която Австрия – заобиколена от (асоциирани) Шенгенски държави – има най-голям брой лица, търсещи убежище, на глава от населението сред държавите в континентална Европа, разширяването на Шенгенското пространство, за да включи Румъния и България, в момента е немислимо. Моля, поставете се в нашата позиция: само тази година около 100 000 нелегални мигранти бяха задържани в Австрия. От тях около 75 000 не са били регистрирани, което означава, че са преминали външната граница на ЕС и са преминали през други страни към Австрия, без да бъдат проверени. Това ни показва драстично: Шенгенската система в сегашния си вид не работи и европейската система за убежище и миграция в момента не служи на предназначението си”, обясни Андреа Икич-Бьом.

Андреа Икич-Бьом увери, че Австрия вече е направила предложения към Европейската комисия за това Шенгенската система да бъде по-ефективна. Бьом каза, че общува с българските представители за следващи стъпки, които е необходимо страната ни да предприеме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели