Поредна ескалация между Гърция и Турция

Време за прочитане:1 Минути, 15 Секунди

Поредна ескалация между Гърция и Турция в Егейско море. Екипажът на катер на гръцката брегова охрана е произвел предупредителни изстрели, за да възпре турски съд на бреговата охрана, който се опитал да го изтласка в източната част на Егейско море. Това съобщиха властите в Атина в момент, когато напрежението между двете съседки остава високо, предаде Асошиейтед прес.

Инцидентът става в момент, когато напрежението между двете съседки остава високо.

Турската брегова охрана заяви, че нейният екипаж е отвърнал със стрелба във въздуха и гръцкият кораб е бил прогонен.

В изявление на гръцката брегова охрана се казва, че “екипажът е произвел предупредителни изстрели в безопасен сектор и лодката на турската брегова охрана се е оттеглила” към турския бряг. Бреговата охрана заяви, че изстрелите са били произведени във въздуха.

В изявлението не се споменава за пострадали или щети по двата плавателни съда по време на инцидента югоизточно от гръцкото островче Фармакониси. Според гръцката брегова охрана това се е случило в териториалните води на Гърция.

Турската брегова охрана обаче предложи различна версия на събитията, като заяви, че съд на гръцката брегова охрана е притеснил турски риболовни лодки край турския крайбрежен курорт Дидим в Егейско море, което е накарало турските власти да изпратят катер на бреговата охрана.
                   
Турският катер е прогонил гръцкия от района, което е позволило на турските риболовни кораби да продължат дейността си, съобщи турската страна.
                   
Според оповестената информация гръцкият катер на бреговата охрана е открил огън във въздуха, докато е напускал района, което е накарало турския катер да отговори със същото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
14
Сподели