Пореден протест в защита на Иванчева

Време за прочитане:2 Минути, 0 Секунди

Бившата кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров вече са в затвора, след като Върховният касационен съд потвърди ефективните им присъди за корупция.

Адвокатът на Десислава Иванчева – Николай Хаджигенов, поиска нейното помилване от президента Румен Радев. Още в деня на обявяване на окончателната присъда и отвеждането им в Сливенския затвор десетки граждани се събраха на протест пред Съдебната палата в столицата в тяхна подкрепа.

Днес се проведе се пореден протест с искане за отмяна на присъдата на Десислава Иванчева и нейния заместник Биляна Петрова.

Иванчева получи от Върховния касационен съд 6 години затвор, а Биляна Петрова 5 години. Ефективна присъда от 4 години получи и предшественикът на Иванчева – Петко Дюлгеров. В интернет и пред Съдебната плата е открита и подписка в тяхна защита и с искане за помилване.

“Комисията по помилванията ще разгледа случая Иванчева най-вероятно следващата седмица”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, като уточни, че в Комисията работят доказали се юристи, които ще разгледат случая обстойно, също както и всички останали случаи.

Участници в протеста казаха:

“Тази борба, която тя водеше, тя е борба, която се води на много други места и по много други начини – срещу презастрояването и така нататък”;

“Би трябвало да отиде процесът извън България, да бъде отначало започнат, разследван и да се докажеш, че Деси е абсолютно невинна. Трябва този процес да се разгледа от начало и да излезе справедливостта”.

До сряда събираме подписи и ще ги връчим на Комисията, която заседава в четвъртък. Това беше изцяло наказателна акция – да бъдат ликвидирани гражданските кметове на “Младост”, които се бореха за интересите на гражданите, а не за интересите на строителната мафия”, коментира председателят на “Зелен Младост Татяна Христова.

Очакваме президентската институция да измие срама от използването на правосъдието за политически цели, в което нашата българска социална психика има огромни травми”, каза психологът Жени Георгиева.

Междувременно Десислава Иванчева и Биляна Петрова търсят работа в Сливен, за да намалят ефективното изпълнение на присъдите си. Това става ясно от съобщение в профила на бившата кметица на столичния район “Младост” във Фейсбук.

В поста близки на Иванчева апелират хора с бизнес на територията на града, ако имат нужда от персонал, да им дадат възможност да работят.

Уточнява се, че двете жени нямат претенции за естеството на работата, като единственото условие, поставено от затвора, е те да бъдат вземани и връщани от работодателя с транспорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели