Полша сваля данните на стратегическата си инфраструктура

Време за прочитане:2 Минути, 16 Секунди

Полският публичен електронен кадастър Geoportal въвежда ограничения в публикуваните вече карти, част от данните вече са свалени, а причината е националната сигурност и опасността за обекти на военната и стратегичната инфраструктура на Варшава, съобщи порталът GeekWeek. Ограниченията са свързани на първо място с войната в Украйна и заплахите, които произтичат от нея за Полша.

Още с нахлуването на Русия в Украйна в медиите и социалните мрежи се появиха предупреждения да не се разкрива местоположението на военни машини и военно оборудване. В същото време публична остана голяма част от информацията, например за военните поделения. Още през март геодезистите от портала „На кафе с макшайдър“ обърнаха внимание на проблема със сигурността. Сега след няколко месеца, Полша въвежда ограниченията и вече няма да могат да се видят регистрационни данни на терените, които служат за военни цели, както и за снабдяването им с електричество, вода, газ и комуникации.

Оказа се, че наред с геолокационните и регистрационни данни на всеки обект, изключително точно са нанесени всички подземни комуникации, което действително представлява заплаха за сигурността на страната. Открилите тези пропуски служители са информирали за проблема Правителствения център за сигурност.

Топографската информация и данните за инфраструктурата не бяха единствения пробив – в портала имаше и снимки, включително зад оградата на военни обекти, които позволяват подробно да се огледат сградите, местата за паркиране на личните автомобили на военните или местоположението на танковете.

На 15 юли т. г. главният геодезист на Полша Алиция Кулка подписа споразумение за сътрудничество с министъра на отбраната на Полша Мариуш Блашчак, на чиято база трябваше да бъдат определени стандартите за предоставяне и публикация на геодезически материали за важните за отбранителната способност и сигурността на страната обекти. Списъкът на заличените локализации не е публичен и може да бъде променян и допълван. Макар и да може да се наблюдават аеро снимки на военни обекти, подробните данни за тях вече са заличени.

Полша засега опазва личните си данни, но според репортерски анализ в интернет продължават да „висят“ данните на нейни съюзници в кадастъра. С всички подробности без промяна си остава подробната информация за посолството на Съединените американски щати във Варшава, например.

Полските експерти посочват, че през август т. г. от портала са изтеглени 66 терабайта открити данни, което е двукратно повече от информацията, „източена“ през юли.

Отделен въпрос са снимките от въздуха или сателитните изображения. Макар и да са премахнати от портала, снимки с висока разделителна способност може да се видят и в картите на Google, а замъгляването им не е лесно и не може да се приложи за всяка ситуация. В момента от визуализацията в Google Maps e скрит, например, Центърът за въздушни операции на командването на ВВС в Кабацката гора край Варшава, но пък като на длан е летището на ВВС в Ласк, където трябва да бъдат дислоцирани F-35.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
24
Сподели