Полша: Има сериозен риск от война с Русия

Време за прочитане:1 Минути, 3 Секунди

Има сериозен риск от война между Полша и Русия след 3 до 10 години, заявява заместник-министърът на отбраната на Полша Марчин Очепа в интервю във вестник “Дженник газета правна”.

Изданието посочва, че в проектобюджета за следващата фискална година са предвидени рекордните 97 милиарда злоти (20,55 млрд. евро). По този повод Очепа казва, че благодарение на усилията на министъра на отбраната Мариуш Блашчак, който е и вицепремиер, страната осъществява „най-амбициозната програма за въоръжаване в историята си” и тези средства ще помогнат за нейното ускоряване.

Полша ще използва парите основно за модернизация като се сдобие с танкове “Ейбрамс” и “Кей 2”, самоходни гаубици “Краб” и “Кей-9”, ракетни системи за залпов огън “Хаймарс” с прилежащите им разпознавателни и комуникационни спътници, а също фрегати ракетоносци за бойния флот, и дронове. Очепа посочи и, че се планира да се увеличи числеността на армията до 300 000 души.

Междувременно Беларус, най-близкият съюзник на Русия, започна в четвъртък военни учения в близост до полската граница. Маневрите се провеждат около Брест, Минск и североизточния регион Витебск, съобщи Ройтерс, като се позова на министерството на отбраната.

Ученията, които се очаква да продължат до 14 септември, ще практикуват “освобождаване на територия, временно превзета от врага” и възстановяване на контрола над граничните региони, казват от Минск. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
11
Сподели