Полша започна изграждането на ограда по границата си с Русия

Време за прочитане:1 Минути, 35 Секунди

Полша започна изграждането на бариера по границата си с руския ексклав Калининград, съобщи в сряда министърът на националната отбрана Мариуш Блашчак, предаде “Политико”.

Този ход идва, тъй като Варшава подозира Кремъл, че планира да улесни незаконното преминаване на границата от азиатски и африкански мигранти като част от хибридната си война.

През септември Русия обяви, че небето над Калининград ще бъде отворено за авиокомпании от чужди държави. Това породи опасения, че Кремъл може да насърчи бежанците да дойдат в Калининград и да преминат в Полша оттам.

„Оградата ще бъде изградена от три реда бодлива тел, като тази, използвана от останалите армии по света“, каза полският министър на отбраната Мариуш Блашчак. Той допълни, че оградата ще бъде подобна на оградата на полско-беларуската граница, която е висока 2,5 метра и широка 3 метра.

„Ползваме опита, натрупан през последната година“, обясни Блашчак. „Няма съмнение, че временната ограда вече защити полско-беларуската граница, като предотврати хибридна атака от страна на Беларус или поне като я забави значително.

Миналата година на границата на Полша с Беларус възникна подобна миграционна криза. Президентът на Беларус Александър Лукашенко – близък съюзник на Путин – беше обвинен, че е организирал пресичането на границата на мигранти от Близкия изток към ЕС през Беларус.
След като хиляди мигранти преминаха в Полша и много от тях загинаха в суровите метеорологични условия, Варшава започна да издига стоманена бариера на границата си с Беларус, която беше завършена през юни.

Блашчак цитира “опита, придобит през миналата година”, като същевременно твърди, че границата с Русия също трябва да бъде запечатана.

Електрическата ограда на 210-километровата полско-руска граница трябва да бъде завършена до края на 2023 г. Понастоящем границата се охранява само от гранична охрана.

Миналата година Полша стана жертва на повишен мигрантски натиск по своята граница с Беларус. Варшава обвини беларуското правителство за кризата и каза, че Минск довежда мигранти от Близкия Изток и Африка с фалшивото обещание за лесно влизане в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели