Половината млади българи са тотално неграмотни

Време за прочитане:1 Минути, 0 Секунди

Почти три четвърти от младите хора на възраст между 15 и 24 години в 92 държави не успяват да придобият уменията, необходими за работа – това сочат данни от нов доклад, публикуван от Комисията по образование и УНИЦЕФ и подкрепен от глобалната инициатива “Дженерейшън Ънлимитед”.

В България близо половината (47.9%) от младежите на възраст между 15 и 24 г. нямат базови умения, които са им необходими за средно образование – това показват данни на международното оценяване PISA и TIMSS. В същото време 44.5 от същата възрастова група нямат и все по-необходимите в днешния свят дигитални умения.

Под “дигитални умения” се разбира умението да разбират и използват технологиите и се измерва чрез дял на млади хора, които могат да изпълняват основни дейности на компютър, например: копиране или преместване на файл или папка, функции за копиране и поставяне за дублиране или преместване на информация в документ, изпращане на имейли с прикачени файлове и трансфер на файлове между устройства.

По данни на Евростат от 2021 г. 14% от младежите в България са извън системите на заетост, образование или обучение. А 120 000 деца в училищна възраст са в риск от отпадане от образователната система, показва проучване на МОН от 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
15
Сподели