Полицаят, превозващ мигранти е имал двама съучастника

Време за прочитане:2 Минути, 27 Секунди

23-годишният служител на МВР, който вчера бе заловен да превозва мигранти с бус по магистрала “Тракия”, е бил съпровождан от още 2 автомобила. Комуникирали са чрез приложение по телефоните с идеята, ако бъдат спрени от полицай или видят опасност, да сигнализират буса. Те са играли ролята на пилотни коли пред и зад буса. Управлявани са от двама перничани, които са около 20-годишни и не са полицаи, а са работили като барман и готвач. Били приятели на шофьора на буса, който и друг път ги наемал при превоз на мигранти. Те също са задържани, съобщи районният прокурор на Пловдив Чавдар Гошев. В опит да осуети проверката, служителят на реда е представил служебната си карта, но в крайна сметка е бил задържан и са му повдигнати обвинения.

Задържаният полицай за трафик на хора е работел от 2 години в системата на МВР, като жандармерист в СДВР. В продължение на месеци е бил в неплатен отпуск, но е управлявал буса в полицейска униформа.

Днес стана ясно, че сумата, която жандармеристът е получил за участието си в трафика, е 4 800 лв., след като вчера се говореше за 400 лв. Коригирана бе и бройката на превозваните мигранти – 33, след като вчера бе съобщено за 31. Гошев определи постъпката на полицая като брутална и цинична, а поведението му – като нагло. Прокурорът съобщи още, че за подобно престъпление се предвижда затвор до 6 г. и глоба до 20 000 лв.  Главният секретар на МВР Петър Тодоров пък поясни по Нова тв, че групата на служителя на полицията е била следена и че е имало сигнали, че тя се занимава с трафик на хора. “След като сме стигнали до този полицай и сме го спрели, значи сме работили по случая. Работили сме оперативно по тази група, занимаваща се с каналджийство. Моторното превозно средство не е спряно случайно”, обясни Петър Тодоров.

“Касае се за разследване от няколко часа. Представете си ситуация, в която четирима негови колеги са загинали, този служител да прояви такава дързост да участва в подобно престъпление, а именно точно той да подпомага мигранти да минават през страната”, коментираха от Районната прокуратура в Пловдив по време на брифинг.

Седем часа преди да хванат буса, управляван от полицая, в същия район е задържан друг микробус с 25 мигранти от Афганистан. Шофьорът е на 35-години от Харманли. Обяснил, че преди два дни е бил нает от двама турски граждани.

Въпреки че разследващите не могат да докажат още връзка между двата случая, общото е, че и двата микробуса с мигранти тръгват от едно и също бургаско село и че крайна цел е една и съща – границата със Сърбия.

“По това дело може да се каже, че на 90% разследването е приключило. Той направи пълни самопризнания, говори, с кои лица как са се договаряли. Става въпрос за двама турски граждани, които са му платили 4800 лева, за да превози бежанците от бургаско село до района на град Сливница”, заяви Атанас Илиев, заместник-районен прокурор на Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели