“Политико”: Европа винаги е губеща в играта на пропаганда на Русия

Време за прочитане:2 Минути, 17 Секунди

Руският външен министър Сергей Лавров, публикува пост, в който обвинява Запада за задаващата се глобална хранителна криза в Африка, където милиони са изправени пред гладна смърт. Десетки местни медии бързо го подхванаха. Хиляди хора го споделиха във Фейсбук.

В същото време Жозеп Борел – основният европейски дипломат, натоварен със задачата да противостои на руския си колега, изобщо не е присъствал в социалните медии – според данни на CrowdTangle, инструмент за анализ на социални медии, Борел е имал едно-единствено споменаване във Facebook за Африка, в сравнение с наводнените от новини за Лавров медии. Това казва в свой коментар в. “Политико”.

Последният едностранчив сблъсък между Лавров и Борел за сърцата и умовете на хората в Африка подчертава това, което мнозина в политическите кръгове на ЕС знаят от години, но малцина са склонни да признаят публично: в бързо развиващата се битка за дезинформация между Русия и ЕС, Европа остава губеща заради недостатъчно инструменти и ресурси, с които да се бори със сложната игра на Кремъл, която комбинира подкрепяните от държавата медии в страната, десетки дипломати, пръснати по света и понякога, скрити инструменти за разпространение на фалшиви новини и откровени лъжи за насърчаване на политическите амбиции на Москва в четирите краища на земното кълбо.

Тези тактики се наложиха, откакто Русия нахлу в Украйна в края на февруари, и особено след като Москва започна подвеждащо да обвинява западните санкции, че заради тях световните доставки на зърно стоят заключени в Украйна. За Лавров вината лежи в полето на Европа и в поста си, насочен към африканската публика, той напомни на всички „кървавите престъпления на колониализма“.

Така хитра руска тактика може бързо да се разшири, след като опитният външен министър на Русия обикаля четири африкански държави тази седмица – тактика, срещу която ЕС не може лесно да се пребори. Въпреки широко разпространените санкции срещу държавните медии в страната като RT и Sputnik в рамките на ЕС, руските медии продължават да достигат до десетки милиони хора по света с открито проруско послание. В отговор, блокът от 27 държави, не успя да се противопостави на тази пълна преса от лъжи, като често разчиташе на сдържани прессъобщения, скучни снимки и малък брой длъжностни лица, отговарящи за развенчаването на руската дезинформация.

Способността на Русия да прокарва своята дезинформация в световен мащаб, докато ЕС наблюдава предимно отстрани, не е това, на което Брюксел се надяваше, когато натисна подкрепяните от Кремъл медии след нахлуването в Украйна.

Години преди атаката на Москва срещу западния й съсед европейските страни бяха разделени по въпроса колко трудно да се противопоставят на руската дезинформация, като няколко правителства на места като Унгария и Италия понякога бяха открито благосклонни към режима на Владимир Путин. Сега ЕС умишлено работи със САЩ и Обединеното кралство, за да развенчае лъжите на Кремъл, включително че украинският президент Владимир Зеленски е неонацист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели