Петков пред британския „Таймс“: Ние сме следващите в списъка на Кремъл

Време за прочитане:1 Минути, 53 Секунди

“Кирил Петков вярва, че си е спечелил могъщи врагове в Русия, когато е сложил край на зависимостта на страната си от нея по отношение на доставките на газ”. Това пише журналистът Том Кингтън в британското издание “Таймс”, пред което българският премиер дава интервю в самия край на правителството си.

Пред британския журналист Том Кингтън, премиерът в оставка Кирил Петков, заявява: „Ние ограничихме корупцията локално, но открихме, че имаме по-голям враг: руското проникване. Не разбрахме, че корупцията и руското влияние са едно и също нещо. Корупцията е най- добрият външнополитически инструмент на Москва на Балканите.”

Според Петков, той си е създал мощни врагове в Русия, когато е прекратил зависимостта на България от газовите доставки и е започнал да я замества с газ от Азербайджан.

„Азерският газ струва три пъти по-малко от газа на „Газпром“, но предишното правителство някак си се отказа от него. Казаха, че няма тръбопровод, но се оказва, че имаме съществуваща връзка, която е достатъчна. Някой се беше договорил да плати три пъти повече. Трябва да си изключително глупав – или корумпиран – за да направиш това“, допълва премиерът.

Според Петков Москва отговорила на този ход, като подхранила опозиция в парламента, което и довело до вота на недоверие към неговото правителство миналия месец. В интервюто той споменава и 70-те изгонени руски дипломати, митническия пункт “Капитан Андреево” и ветото за Република Северна Македония, като твърди, че зад всички тези скандали стоят руски интереси или интереси на организираната престъпност.

В края на интервюто българският премиер в оставка твърди, че все още би могъл да победи престъпните олигарси в България.

“Осъзнах, че има 20 ключови лица”, казва Петков. “Корупцията не е разпространена в системата. Всичко опира до ключови хора в правителството и около 20 души в частния сектор – дългосрочните играчи. Ако имахме напълно независим прокурор, тази страна можеше да бъде прочистена за година”, твърди пред британското издание Кирил Петков.

Петков твърди още, че Москва е реагирала на сделката, като е разпалила опозицията в парламента, което е довело до вота на недоверие към неговото правителство миналия месец. Седмица по-късно той отвърна на удара, като изгони 70 руски дипломати.

Петков завършва интервюто си за „Таймс“ без да съжалява, че стореното от кабинета му е довело до поражението в парламента: „Всичко си заслужаваше, дори ако цената беше моето правителство“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели