Петков за статията в “Ди велт”: Директен износ за Украйна е нямало

Време за прочитане:2 Минути, 55 Секунди

Тайното спасение на Украйна – така германският вестник „Ди Велт“ е озаглавил свое разследване, според което България е доставила една трета от оръжията на Украйна през изминалата година.

„Когато на 28 април миналата година тогавашният български премиер Кирил Петков пристигна на визита в Киев, човек можеше да се запита какво въобще прави там“,  така започва материалът на вестника. Статията бе препечатана и в европейското издание на “Политико”.

Журналистите на германския вестник припомнят, че Зеленски се е срещнал с Петков и двамата са обявили пред медиите изключително странна и звучаща незначително договорка – България ще поправя развалени украински танкове. Точно в този момент официално се знаеше, че само България и Унгария от страните в НАТО отказват да доставят оръжие на Украйна. Всъщност, разкрива вестникът, в същия този момент България вече е задействала таен процес за значителна военна помощ за Украйна. За да избегне доставки на оръжия по официален път, страната ги дава на страни-посредници. Според изчисленията на „Ди Велт“, по този начин България покрива една трета от нуждите на страната, а между април и август осигурява и 40% от дизела за армията, което е куриозно и предвид факта, че единствената рафинерия, която има България, бе руска собственост.

България реално е изнасяла дизел за Украйна през частни компании, несвързано с правителството. Оказва се, че това е било от важно значение за украинската армия. Няма правителствена програма за това. Това е било от частни контрагенти към частни контрагенти. Важното е да се каже, че за пръв път България не се цитира като някакъв лош пример. Заглавието на тази статитя в най-голямата медия в Германия и една от най-големите в света казва, че България е спасила Украйна в първите месеци на войната. Това заяви на брифинг в парламента съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

“Данте е казал, че най-горещите места в Ада са запазени за хора, които пазят неутралитет по време на морална криза. За щастие, България зае ясна страна срещу руския агресор. Застанахме срещу политиката на сфера на влияние и на това големите държави да се опитват да диктуват на малките какво да правят. Радвам се, че най-накрая има международно признание за България, защото България направи правилния избор”, коментира от своя страна Асен Василев по повод излезлия материал в немския вестник “Ди велт”, от който става ясно, че България все пак е оказала помощ на Украйна.

По въпроса дали “Продължаваме промяната” ще се явят на срещи с БСП за третия мандат и в какъв формат трябва да бъдат те, Василев посочи: “Нека изчакаме колегите от БСП да формулират процеса. След това ще коментираме. В момента няма как да коментираме нещо, което още не е анонсирано. Все още има шанс да се реализира правителство, нека не говорим за нови избори”.

Той коментира и казуса Nexo. Асен Василев обясни, че регулиране на даренията към политическите партии има и в момента, но въпреки това сметна, че има нужда да се преосмисли моделът на финансиране на партиите в България “Партиите могат да получават дарения само от физически лица, не от компании. В рамките на 30 дни трябва да ги обявят пред Сметната палата. След което Прокуратурата, ДАНС могат да проверят тези дарения и да сезират партията или съда, ако е необходимо. По-важното е дали може да се финансира устойчиво партийна национална структура с текущите нива на субсидиите”, добави съпредседателят на “Продължаваме промяната”.

Асен Василев подчерта, че не е имало среща с Nexo във финансовото министерство по темата с БОРИКА. В нея, по думите му, са участвали Асоциацията на банките в България и Асоциацията на финтех индустрията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели