Петков бе освиркан в Битоля(Снимки)

Време за прочитане:1 Минути, 44 Секунди

Обидни скандирания и подигравки вървяха ръка за ръка, при посещението на Петков в Битоля, Северна Македония.

Премиерът, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска и депутати от управляващите и опозицията дойдоха на посещение в Битоля, Северна Македония за официалното откриване на клуба на Културен център “Иван Михайлов” в Битоля.

При посещението бяха организирани протести от страна на „Съюза на антифашистите“ и техните последователи и крайнолявата екстремистка парламентарно представена партия Левица. В протеста участва лично и митрополит Петър от Македонската православна църква, разказва още БГНЕС и добавя, че на част от плакатите пишеше: „Македонско малцинство в ЕС“; „ОМО Илинден Пирин – тест за демокрацията в България“; „Регистрирайте ОМО Илинден в България“; „Имате окървавени ръце“; „Гробищата са пълни от българското приятелство“; „Гоце = Македония“ и др.

Българският премиер обаче обяви, че “имаме много добра комуникация от двете страни на границата”. 

“Моето присъствие показва заангажираност на нашето правителство, по този въпрос трябва да имаме обединение, не може да се играе междупартийно, трябва да се играе национално. За българския интерес е важно РСМ да бъде част от ЕС, не може тази тема да я използваме за вътрешнополитически цели, трябва да работим заедно в синхрон всички”

, заяви Кирил Петков.

Според българския премиер не трябва да се мисли за натиск от когото и да било.

“Трябва да се мисли кой е българският интерес, кой е интересът на Република Северна Македония и дали тези интереси не са общи. Ако нямаме мир и стабилност на Балканите, ако не можем да вдигнем границите, ако не може нашите бизнеси да работят от двете страни на границите, нищо няма да постигнем”,

подчерта Кирил Петков. 

Той беше категоричен, че правата на българите в Република Северна Македония трябва да бъдат защитени. 

“Двете правителства работят много, трябва да стигнем до обща позиция, в България сме сложили рамките, които имаме, за нас е важно европейското бъдеще на РСМ да бъде там, всички общности в РСМ трябва да се чувстват с равни права, темата за Конституцията е реалистична, не е нещо, което не може да се постигне , въпросът е как, кога, в какви стъпки”

, допълни Кирил Петков.

Източник : СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели