Пендаровски с нови провокации към България

Време за прочитане:1 Минути, 8 Секунди

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски коментира, че събитието за откриването на клуба на Културен център “Иван Михайлов” в Битоля е спорно поради името на клуба и структурата на българската делегация, съобщи МИА.

В предаване на телевизия “Алсат” Пендаровски отправи забележки както към институции на Северна Македония, така и към делегацията от България.

Коментирайки исканията за включване на македонците с българско самосъзнание в конституцията на Северна Македония, Пендаровски каза, че по този въпрос може да се разговаря, но няма гаранции, че следващо българско правителство няма да издигне други искания. По думите му никой не може да гарантира колко дълго ще останат на власт сегашните управляващи в България и следващото българско правителство може да каже, че “това, което предишното правителство подписа, те бяха предатели на нашата кауза, не ни интересува.”

По думите му македонската Конституция не може да се отваря “всеки понеделник”.

Пендаровски коментира и състава на българската делегация за откриването на клуба на Културен център “Иван Михайлов” в Битоля. Според него фактът, че в делегацията, освен премиерът Кирил Петков, са били и бившите министри Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, подкопава добрите намерения. Македонският президент нарича Каракачанов и Захариева “архитекти на блокадата на България”.
Пендаровски отбеляза, че в момента с България се обсъжда точно дали искането за вписване на българите в конституцията ще бъде част от преговорната рамка с Брюксел и кога би било изпълнено това условие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
5
Сподели